Један од старих српских обичаја, који и данас живи у нашем народу свакако је здравица, без које се не може замислити ниједно весеље. Здравичари су најчешће мушкарци, који са чутуром и чашицом у руци наздрављају домаћину и гостима.

Међутим, Будимка Тошић из Ужица руши ове предрасуде – она је једина жена здравичарка у златиборском крају.

“Рођена сам у селу Шљивовица, селу које је познато по здравици и здравичарима, јер се овде одржава и својеврсно такмичење најбољих. Гледала сам их све задивљено, а онда одлучила и ја да се опробам у здравичењу. Помешала сам поезију и ерски хумор и на такмичњеу освојила прву награду. Од тад ово занимљиво путовање почиње за мене”, прича Будимка за РИНУ.

Оно што ову жену чини још већим херојем јесте чињеница да је слабовида од рођења, а са годинама је изгубила вид скоро у потпуности, али је ни тај проблем није спречио да успе у ономе што воли. Сама пише своје здравице и труди се да свака буде посебна. Користи Брајево писмо и посебне гласовне команде, па је до сада написала чак и две збирке песама.

“Врло је важно да се ухвати тај тренутак, кад дође инспирација. Ја своје стихове снимам на диктафон и касније спајам у целину. Баријере и комплексе сам од почетка оставила иза себе. Људи су упознати са мојим проблемом и прихватају га. Врло често добијам позиве да управо ја будем здрваичарка, раме уз раме са мојим колегама мушкарцима”, каже ова слепа Ужичанка.

Има своју омиљену чутуру и чашицу, али ракију пије врло ретко, па је чак и о томе написла песму. Њен шарм и елоквентност руше све баријере и увек је омиљен гост на сваком весељу.

“Здравица је део наше историје, битно је да буде духовита, да пецне тамо где треба, али са мером. Зато је увек добродошао тај наш ерски хумор по коме смо препознатљиви”, рекла је Будимка.

Нема намеру да стане, па ће уз помоћ посебне тастатуре и Брајевог писма настати још многе песме и здравице са мотивима њеног родног села, али и оне које обрађују модерне теме. Време ванредног стања искористила је за стварање, а нова дела светлост дана и промоцију пред публиком угледаће кад се ствари потпуно врате у нормалу и кад се крене са типичним српским весељима.

 

serbiantimes.info

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име