Данас ме Господ удостојио једног од најдивнијих сусрета у мом животу. Сусрео сам старца Јосифа (Jozef van den Berg) човјека Божијег, пустињака, духовника и живог светитеља.

Старац Јосиф је био светски познати глумац луткарског позоришта. Прије једне од његових представа, док се припремао да изађе на бину, дотакао га је Господ својом љубављу и променио његов живот заувек.

После овог чудесног сусрета са Господом, упознао је старца Софронија који га је упутио на старца Порфирија.

Старац Порфирије му је рекао да је оно што се догодило заиста истинито и да долази од Бога као позив да га прати, али да ће задржати Господа једино ако постане православан. Старац Порфирије му је рекао да од сада више неће наступати за позориште већ за Господа, да ће од сада Господ бити писац његових сценарија.

Старац Јосиф је постао православан и отишао је на Свету Гору где је био у манастирима Дохијар и Григоријат. На светој Гори је упознао и старца Пајсија.

По повратку у Холандију напустио је своју раскошну кућу, позориште, своју породицу и почео да се подвизава у гаражи за бицикла гдје се непрестано молио две године изложен хладноћи, врућини и свим неприликама холандског времена, које му нису сметале због обилне благодати коју је добио.

После две године непрестане молитве, изградио је малу колибицу у близини и почео је да прима посете свакодневно и да људима сведочи Христа, баш као што су то чинили старци Порфирије и Пајсије.

Старац Јосиф је рекао да је православље сам Христос, и да је истинско богопознање и светитељство могуће само у православљу.

Старац је рекао да је православље свјетлост која није од овога света и да верује да ће по молитви Светог Силуана Атонског, Господ објавити истину православља читавом свету и да ће на сваком ћошку бити иконе и људи ће тражити да им се говори о Богу.

Старац је рекао да се Господ не упознаје ни размишљањем ни емоцијама него се открива у нашем срцу.

Старац је такође говорио о смирењу као неопходној врлини да би нам се открио Бог. Тежити смирењу је нарочито важно у овом свету који је преиспуњен гордошћу.

Љубав Божија је нешто чему сви треба да тежимо и кога се дотакне та Љубав он ће добити одговоре на сва питања.

 

eparhijazt.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име