Пре неки дан је један познати човек, за којег се, између осталог, знало да је православац, испричао о свом хороскопском знаку и о томе како тај знак утиче на његов живот. Сасвим обична ствар – готово све новине објављују хороскопе, како би „овнови“, „шкорпије“ и „јарчеви“ могли да знају шта њих чека наредног дана.

Приликом упознавања људи често питају: „А који сте знак?“ (надам се да нисте „ован“ јер ми хороскоп не препоручује да имам посла са „овновима“!).

На телевизијама се с времена на време појављују загонетни ликови који мистериозним гласовима обзнањују тобоже нека пророчанства, – додуше та пророчанства се никада не обистине, али то не смета загонетним ликовима да и даље проричу истим тајанственим тоном.

Интересантно – астролози цветају и могу да плате и скупу рекламу свом занату. Људи су спремни не само да слушају њихове савете већ и да им добро плате. Са друге стране, многи су огорчени кад им говоре да занимање за астрологију не иде уз православну веру.

Хајде да томе посветимо мало више пажње.

У стара времена је астрологија била веома популарна. То се може разумети. За људе који су живели од пољопривреде било је веома важно да се радови у пољу обављају на време – ако се сеје превише рано или превише касно, то је могло да значи смрт од глади.

Звезде су биле природни календар којег су се придржавали људи. Зато је за њих било сасвим нормално – ако се тако битни догађаји као што су сетва и жетва одређују према звездама – да се онда то може односити и на друге догађаје у људском животу: на ступање у брак, ратне походе и слично. Чинило се, ако је толико битно да се сеје и оре у складу са звездама, онда иза њих стоје нека моћна божанства, са чијом вољом треба усклађивати све своје поступке.

На дворовима источних владара важно место су заузимали, како би смо данас рекли, „експерти“, чији је задатак био да одређују повољне и неповољне прилике за ове или оне потезе. Неки историчари чак указују да се на тај начин формирало својеврсно колегијално управљање – искусни пророци су могли да спрече младог владара усијане главе да учини нешто брзоплето, позивајући се на „неповољно знамење“.

Библија спомиње такве „експерте“ и казује о њиховој испразности и бескорисности. Пророк говори о паду Вавилона:

„Стани сада с врачањем својим и са мноштвом чини својих, око којих си се трудила од младости своје, не би ли себи помогла, не би ли се окрепила. Уморила си се од мноштва намера својих; нека стану сада они који гледају небеса и звездочаци и који проричу свакога месеца, и нека те сачувају од онога што ће доћи на тебе. Гле, они су као плева, огањ ће их спалити и сами себе неће избавити из пламена; неће остати огња да се ко огреје, ни огња да би се поседело код њега“. (Ис. 47:12-15).

До данашњег времена се астрологија мало променила – само што се акценат више не ставља на предвиђање догађаја у државним димензијама, већ на личне савете.

Дакле: како би требало да се понашате ако сте – „ован“?

Дакле: ако желите да некога примите на посао, шта може да вам каже датум његовог рођења?

Дакле: ког датума је најбоље потписати уговор или се подвргнути операцији?

Зашто је све то лоше са тачке гледишта православља?

Ми, православци верујемо у две реалности, које се никако не подударају са пророчанствима: у слободну вољу човека и у вољу Божију. Кренућемо од слободне воље.

Слободна воља значи да смо ми сами аутори наших одлука. Разуме се да се суочавамо са различитим утицајима, добрим и рђавим, да поседујемо одређене урођене црте – на пример, неко је флегматичан по природи, а неко је напротив, темпераментан, међутим одлуке које доносимо, поред свих ових утицаја, потпуно су наше. Те одлуке нису ничим предодређене – нити генима, нити звездама.

Човек сам бира свој животни пут – рад или криминал, љубав или егоизам, марљивост или лењост, веру или њено одбацивање. И то, шта ће човек да постигне у свом животу – а што је још битније, у вечности – зависи од одлука које он доноси. Какав ће човек бити, какве ће особине код себе развити – такође је резултат његових одлука.

Те одлуке – а самим тим и њихове последице – не одређују звезде, гени или социјални положај. За слободну вољу су везани такви принципијелни за нашу веру појмови као што су грех и покајање.

Када се кајемо – а то је апсолутно неопходно за наше вечно спасење – ми признајемо да смо згрешили и да нам је потребно је праштање. Јер, баш ми смо доносили погрешне одлуке и чинили неисправне поступке. Није то радила нека сила уместо нас, ни звезде ни нешто друго не доводи нас до одређене тачке у нашем животу.

Ми смо згрешили, ми смо криви, нама је потребно праштање и помоћ како бисмо се вратили на прави пут.

Ми можемо да донесемо одлуку и да је исправимо. Није одређено звездама да морамо да грешимо и даље, ми можемо у сваком тренутку да се обратимо Богу и да замолимо Њега за опроштај и помоћ. Наш живот може да се промени, ми можемо да направимо заокрет и да покажемо хороскопима колико „вреде“.

Друга неопходна компонента наше вере је воља Божија. Ми верујемо да Бог усмерава сва дешавања према циљевима које је Он одредио, тако да све што се догађа у свету и у животима појединих људи – биће окренуто ка вечном благостању и спашавању верника.

Овај принцип исказан је, например у 138. псалму:

ГОСПОДЕ, испробао си ме, и познао си ме;
Ти си познао седање моје и устајање моје;
Ти си разумео помисли моје издалека;
стазу моју и меру моју испитао си,
и све путеве моје предвидео си.
Јер нема речи преварне на језику моме.
Ево, Господе, Ти си познао све, и последње и прво;
Ти си ме саздао и ставио си на мене руку Твоју:
Чудесно је знање Твоје за мене,
надјача ме, не могу према њему.

… Не сакри се кост моја од Тебе, коју си створио у скривености,
и састав (=ипостас) мој у дубинама земље;
неуобличен (зачетак) мој видеше очи Твоје,
и у књигу Твоју сви ће бити уписани;
у дане саздаће се, а никог (још) нема у њима“.

Бог је свевидећи – односно поседује потпуно и непогрешиво сазнање о свему, укључујући и акте слободне воље човека, анђела и ђавола. Бог зна – одувек је знао – да ја пишем овај чланак и да га ви читате.

Наше поступке одређујемо ми, а не Бог, они су потпуно слободни – међутим за Бога, који се налази ван времена, они су већ свршени и укључени су у његову замисао.

У књизи Делима апостолским прича се о томе, како су се апостоли, наишавши на непријатељство власти, обратили Богу следећом молитвом:

„Господе, ти који си створио небо и земљу и море и све што је у њима; Ти си устима Давида, слуге својега, рекао: Зашто се буне незнабошци, и народи помишљају залудне ствари?

Устадоше цареви земаљски и кнезови сабраше се заједно на Господа и на Помазаника његовог. Јер се заиста сабраше у овоме граду на Светога Сина твојега Исуса, којега си помазао, Ирод и Понтијски Пилат са незнабошцима и с племенима Израиљевим, Да учине оно што рука твоја и савјет твој унапријед одреди да буде“.   (Деян. 4:24-28).

Противници Бога наравно и не помишљају о испуњавању воље Божије – Ирод и Пилат имају своје циљеве, Бог их не тера да поступају на тај начин. Али, они ће на крају да ураде баш оно „што рука твоја и савјет твој унапријед одреди да буде“.

То може да се упореди са симултанком велемајстора – сваки од играча самостално вуче своје потезе, полазећи од сопствених замисли и циљева, свезнајући велемајстор ће урадити тако да ће шаховска партија тећи баш онако, како је он то замислио, и довешће до резултата који је он одредио.

Воља Божија ни на који начин не може да се одређује положајем звезда; Бог је Творац тих звезда, а не њихов слуга. Наша будућност, као што се каже у псалму, у Његовим је рукама.

Зато је црква увек имала негативан став према астрологији; једна од најранијих поука из „Учења дванаесторице апостола“ каже: „Сине мој, не буди погађач (= врачар), јер то води идолопоклонству; нити бајалац, ни астролог, ни лажни очишћивач (= заклињач), и немој то ни гледати [ни слушати], јер се од свега тога рађа идолопоклонство“.

Наш живот не одређују звезде – већ Творац звезда.

Превела Марија Петрова

 

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име