Прављење селфија је данас део свакодневице многима. Такође, иако је дигитално фотографисање тренд 21. века, сликање самог себе није никаква новина, јер су и наши преци то радили на начине који су им били доступни.

Први аутопортрети датирају из раног средњег века. Онај најпознатији настао је око 1365. године пре нове ере и приказује Бака, главног вајара египатског фараона Ехнатона, са супругом Тахери. Уклесан је на стели – каменој плочи, а данас се налази у египатском музеју у Берлину. Такође, познато је да су многи средњовековни уметници имали обичај да уметну свој лик на фотографије намењене другима, што је често био њихов ликовни потпис. Према мишљењу многих, једним од првих правих аутопортрета сматра се слика бриљантног сликара Јана ван Ајка Човек са црвеним турбаном из 1433. године, која се данас налази у Народној галерији у Лондону.

Албрехт Дирер, немачки ренесансни сликар, графичар и теоретичар уметности, важи за мајстора израђивања селфија. Наиме, велики број његових слика краси управо он, а на некима од њих је чак правио гримасе. Међу његова врхунска дела тог жанра спада Аутопортрет у кожуху из 1500. године, а поред њега, исто тако славне радове те врсте направили су Рембрант, Луја Елизабет-Виже Лебран, Франциско Гоја, Егон Шиле и Пабло Пикасо. Сви они су аутопортретима исказивали своју вештину, штедели на хонорарима за моделе, али и свету показивали како изгледају. Но, како су се времена променила, сада је безброј разлога због којих људи постављају селфије на друштвене мреже, мада они углавном са уметничким приступом немају много везе. Ипак, сликање самог себе није ништа ново, јер је први селфи забележио један од пионира фотографије, хемичар Роберт Kорнелијус давне 1839. године. Његов аутопортрет, којим је показао критичарима дагеротипије да је такав процес стварања фотографије могуће користити за људске портрете, налази се у Kонгресној библиотеци у Вашингтону, а с обзиром на све наведено и чињеницу да је сликање самог себе актуелно од давнина, остаје нам само да запитамо како ће оно изгледати у будућности.

 

 

Кафенисање

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име