Жалите се, што нисте примили достојну похвалу ни одликовање за свој велики труд око скупљања прилога за неки дом сиротињски. Други, који немају ни половину Ваших заслуга, добили су и једно и друго, а Ви ништа.

Боже мој, на што се Ви жалите! На оно што по Јеванђељу треба да Вас радује. Још говорите, да сте Ви све чинили као хришћанка у име Христово. Но зар не знате, да у чије име човек врши неки посао од тога и очекује награду? Тако је по Јеванђељу. Наиме: награда се очекује не од онога коме се нешто твори него од онога у чије се име твори.

Слуга чува овце у име домаћина свога, и очекује награду од домаћина а не од оваца. Војник војује у име свога цара, и од овога очекује похвалу и одликовање а не од оних са којима ни против којих војује. Тако и Ви: ако сте као хришћанка у име Христово чинили нека добра дела, треба од Христа да очекујете награду а не од ма ког другог. Није ли Господ обећао вечну награду свима онима који добро чине у Његово име или неправду сносе због Његовог имена?

Није ли рекао Он: Радујте се и веселите се, јер је многа плата ваша на небесима? И још уз то: кад свршите све што вам је заповеђено реците: ми смо непотребне слуге, јер учинисмо све што смо били дужни чинити? Неко Невидљиви послао нас је у овај свет. Неко Невидљиви одредио нам је службу у овоме свету. Неко Невидљиви изводи нас из овога света. Томе Невидљивоме ми имамо да се молимо, у Њега да гледамо, од Њега да ишчекујемо. Шта нам могу дати аргати равни нама и сиромашни као ми? И шта имамо ми да тражимо од оних који посвеминутно силазе у пучину смрти, слично скакавцима што скачу са обале у понор?

Уосталом, јесте ли баш сигурни, да Ви можете поднети славу и похвалу од људи? Свети Јован Лествичник мора да је познавао човечју природу боље него и Ви и ја кад је рекао, да „нико осим светитеља не може чути о себи похвале од људи без штете“. Јер само свети људи прозиру човека и виде, од куда извиру похвалне речи. Понекад се и најмутнија вода засија према сунцу исто као и бистра. Понекад се испод танког слоја воде скрива дубоки муљ. Врло често такве су душе оних који нас хвале. Због тога свети људи и свете жене чујући о себи похвале цене их или као незнање или као намерну лаж.

Више је људи изгубило душу од светске славе и похвале него ли од презрења и поруге. Знате ли, како Христос рачуна оне који траже славу и похвалу од људи? У неверне. Читајте Његову распру с Чивутима, па онда мислите, којој страни Ви припадате. Он је рекао: Ја не примам славе од људи. То вели за Себе. А за њих говори ово: Како ви можете вјеровати кад примате славу један од другога, а славу која је од јединога Бога не тражите (Јн. 5,44)?

С ким сте Ви, дакле: са Христом или са Чивутима? Ако сте на Христовој страни – што Вам ја од срца желим – онда не смете искати славе од људи него само славе која је од јединога Бога. Не завидите ни мало онима који се отимају о људску славу и похвалу. Напротив, жалите их. Као што ће они сами себе жалити кад се разочарају. И опет Вам кажем: жалите их: јер по заслепљености својој дадоше вечно за пролазно, божанско за земаљско, истинито за лажно.

Господ нека Вас просвети и благослови.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име