Често ћемо данас чути то да је слава колач, свећа, вино… људи то говоре по инерцији, не размишљајући много о томе шта говоре. За мене је слава понајмање то. Слава јесте заједница, пријатељи, гости, драги људи… Ако ствари ставимо у шири контекст или боље рећи у онај прави контекст Цркве, онда можемо рећи да је слава у ствари Литургија. Тиме започињемо нашу славу. Да ли има за хришћанина ишта лепше него да своју славу започне у својој цркви, са својим комшијама и пријатељима, свештеницима? Зар има ишта величенственије него да се тог дана у својој цркви причестимо? Тиме слава добија свој најдубљи смисао.
Потом се та иста слава наставља Трпезом љубави са драгим гостима. Тада наш Славски колач, вино, свећа, жито, као израз љубави човека прима Богу и светитељима добијају свој смисао. Трепза коју спремамо постаје израз нашег човекољубља које је изједначено за богољубљем. Сетите се само да су наши стари имали гостињске собе, само за ове прилике. Они су знали да се на дан славе износи оно најбоље што имамо у кући, да се и осетно потроши не би ли на најбољи начин угостили оне који су тог дана дошли на славу.
Дакле, слава је Литургија. Радујете се том догађају, не гледајте на сат да се што пре заврши не би ли брже-боље пресекли колач и „обавили посао“…Уживајте тог дана, попијте чашицу ракијице са пријатељима код цркве, честитајте једно другом славу. Благодаримо Господу што смо део најлепше Православне вере.
ФБ Иван Цветковић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име