Јога није пилатес или кардио или начин да своје тело учините флексибилним. Такав приступ, а по признањима релевантних учитеља јоге (Индуса) може бити кад-када и опасан али у већини случајева јесте бескористан пошто ЈОГА није пилатес или кардио или џогинг недељом!

Јога је склад. Јога је труд да се човек геометријски усклади са геометријом Космоса и самим тим она потребује целог човека (дух, душа, тело) што се најјасније види у техникама дисања, којима се и досеже одређени ниво спремности за ту врсту геометрије.

 

Најтужнија реалност наше земље са брдовитог Балкана јесте изражена пошалицом: ”Видела жаба да се коњи поткивају па и она дигла ногу!” Или тужнија варијанта тога јесте покушај обједињавања Традиција проглашавањем ЈОГЕ за пилатес само зато што је тако рекао до граница суза неписмен ”лајфкоуч” из Бабушнице код Ниша са тренутним боравком у Београду! Дакле, натурализовани Београђанин од оне врсте због које је настала једна друга пошалица: ”Петак је дан када се Београђани враћају кући!”

Веома је опасно ”аматерски” се бавити Јогом а поготово поучавати Јогу аматерски. А знајте да је сваки тзв учитељ јоге опасан уколико сам није провео одређено време на специјализацији те технике у Индији (кажем ”одређено време” пошто тај период зависи од гуруа који у зависности од самог ученика одређује и период времена усавршавања). И онда самим тим такав учитељ не може да буде Православац. Али не зато, што Православље таквог човека одбија него зато што је такав човек мишљења да је превазишао Православље. Да је досегао ”више” нивое свести и разумео заправо самсару наше егзистенције која је заправо маја!

Али маја није јога и она може бити веома опасна ако се сведе на пилатес или џогинг. То једноставно није иста категорија.

Но, како жаби објаснити да није коњ?

Мислите о томе…

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име