Шта је пост и шта мислимо да можемо себи да дозволимо њиме? Да ли смо тиме што постимо позвани да то свима разгласимо и да окружење подучимо о томе како се треба понашати у току поста?

Да ли заиста постоји неко специјално понашање у току поста или је то само још једна од варијанти ”богобојазног пренемагања” чиме желимо да ставимо до знања Богу и другим људима да ми ето постимо и држимо се закона.

Да ли нам је заиста тиме дозвољено да себе рекламирамо у кафићима и рестораним тражећи сојино млеко и биљне чварке, одговарајући на непостављено питање са – ”Знате, ја постим” – одговором? Свакако да тај одговор иде са већом или мањом фацијалном акробацијом налик Марији Магдалени када се дотакла ногу Христових.

Да ли нам је њиме дакле дозвољено да виримо у лонце и поклопце осталих из наше парохијске заједнице или да лицемерно тражимо опрост од свих на друштвеним мрежма делећи позиве-питања: ”Да ли је Свети Василије добродошао у ваш дом?”

Да ли нам је заиста њиме дозвољено да почнемо да поучавамо друге о правилима понашања и шта то они требају или не требају да раде или да се опходе у току тог периода.

Да ли заиста постоји неко специјално понашање у току поста или једноставно то заиста никог не занима јер је посном шунком и биљним чварцима остварио врхунац свог верског живота, и сада је решио да то обзнани свима?

Да ли нам је заиста њиме дозвољено да се бавимо свим другим људима само не собом и која је заправо поента тог поста?

Да се обучимо у космичкој жандармерији ловећи оне који једу маслине у току поста на води (што је сасвим нормално) или пију воду током тримирја (што је такође нормално) или опсују или … или …. или ….

Да ли заиста пост очекује од нас то?

Пост је израстао таквим ставом богобојазног народа у неки  засебни ентитет у односу на Христа и сада има неке своје диктате који неретко иду у супротност са оним што је Христос рекао.

ПОСТ од нас очекује:

Да се пренемажемо пред конобарима и да победоносно узвикујемо по пекарама – ЗНАТЕ, ЈА ПОСТИМ!

Да сваком спочитамо његову немогућност исправног пошћења. Да кикирики није постан а да маслине једу само ватикански плаћеници!

Да обзнанимо правила понашања у току поста, шта се сме а шта не сме, а то је увек онако како ми разумемо да треба. Не свештеник и не ап Павле и не Христос. Него – МИ, јер постимо!

Да лицемерно замолимо за опроштај све не дајући опроштај ником!

Да сваког подучимо изјавом – не би требао да се понашаш тако у току поста.

Да се обучимо у фацијалној мимици и да тај израз лица изнесемо свих тих седам недеља – то је наш подвиг! Да тиме покажемо свима како смо ми праведни и како ми постимо. Ипак, иако је очигледно треба да нагласимо – ”Знате, ја постим!” – свима са којима долазимо у сусрет у маркету, пекари, фризерају, кафићу, аутобусу, на семафору, у лифту, на њиви, на шљиви… СВУДА!

ХРИСТОС је рекао:

А кад постите, не будите суморни као лицемери; јер они натмуре лица своја да се покажу људима како посте. Заиста вам кажем: примили су плату своју. А ти када постиш, намажи главу своју, и лице своје умиј, да те не виде људи гдје постиш, него Отац твој који је у тајности; и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно.” (Мт 6: 16-18)

 

 

МИСЛИТЕ О ТОМЕ…

1 KOMENTAR

  1. ДА, ОДЛИЧНО СТЕ УОЧИЛИ, ПОШТОВАНИ ОЧЕ УГРИНЕ, ЈЕДНУ ОД НАЈВЕЋИХ ПРОЈАВА ФАРИСЕЈСТВА У НАШОЈ ЦРКВЕНОЈ СРЕДИНИ. КОД РУСА СЕ – ТО ПОЗИТИВНО ЗНАМ – СМАТРА НЕУЧТИВИМ БИЛО КАКВО РАЗГОВАРАЊЕ О ТОМЕ КАКО И КОЛИКО НЕКО ПОСТИ. ИМАМО ЈОШ ЈЕДНУ ЗАНИМЉИВУ ПОЈАВУ – НЕКИ ЉУДИ ДРЖЕ СВЕ ПОСТОВЕ, АЛИ СЕ НЕ ПРИЧЕШЋУЈУ. КАЖУ ДА ТО РАДЕ „ЗДРАВЉА РАДИ“.
    ПА САМОЗВАНСТВО ЛАИКА У ПРОПИСИВАЊУ ИСТИХ ПРАВИЛА ПОСТА СВИМА БЕЗ ИЗУЗЕТКА, ЧИМЕ СЕ НАНОСИ ОЗБИЉНА ДУХОВНА И НЕРЕТКО ЗДРАВСТВЕНА ШТЕТА. А ДА И НЕ ГОВОРИМО О ГЛАВНОМ САДРЖАЈУ ИСПОВЕСТИ – ЛИЗНУЛА САМ ШЛАГ ЗА ТОРТУ, ПОЈЕЛА САМ ШНИЦЛУ ЈЕР СЕ МУЖ ЉУТИО И СЛ. А КОРИСНИЈЕ БИ БИЛО ИСПОВЕДАТИ НА КОЈЕ СМО НАЧИНЕ ПРОЖДИРАЛИ ДРУГЕ ЉУДЕ И НАГРИЗАЛИ СЕБЕ. НЕ, НИСМО ПРАВЕДНИЦИ. ЦРКВА ЈЕ ЗАЈЕДНИЦА ГРЕШНИКА КОЈИ СЕ КАЈУ И УЗДАЈУ У МИЛОСТ БОЖИЈУ! И ЈОШ: ПОСТ БЕЗ ПОМОЋИ ДРУГИМ, ПОТРЕБИТИМ ЉУДИМА, КАОГОД И БЕЗ ПРИШЧЕШЋА, ГУБИ СВРХУ. УМЕСТО ДА ПОСТИМО УЗ ПЛОДОВЕ МОРА, ПОМОЗИМО ЉУДИМА КОЈИ ЖИВЕ НА ПОПАРИ И КРОМПИР ЧОРБИ А ДА БИ МОГЛИ ДА ИЗДРЖЕ НАПОРЕ РАДА УЗМУ НАЈЈЕФТИНИЈУ КОБАСИЦУ. ДА ЛИ БИСТЕ СЕ КАМЕЊЕМ БАВИЛИ НА СВЕТОГ СИМЕОНА ЕМЕСКОГ КОЈИ ЈЕ КОБАСИЦУ ЈЕО ПРЕД СВИМА, ИСПРЕД ХРАМА, НА ВЕЛИКИ ПЕТАК КАКО БИ РАЗОБЛИЧИО ФАРИСЕЈСТВО „ОРТОРЕКСИЧНИХ“ ВЕРНИКА? МИСЛИМО О ТОМЕ….

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име