Данас смо заборавили основно питање. Оно је – зашто је Христос дошао? Ту радост испуњеног обећања ових 2000 година су разблажили. Додуше, ми смо веома рано почели да се бавимо сасвим небитним питањима, или барем периферним, те је тако оно есенцијално потиснуто у други план. Утицај грчке философије је узрок томе те и тај платонистички приступ у којем се материја одваја од духа и по коме је она сама зло по себи, постигао је превагу над испуњењем обећања по којем је Бог постао човек. У којем је Бог узео материју на себе и самим тим она не може да буде зла, нити је то икада била.

И ако погледамо сасвим објективно, ми ћемо видети пораст интелектуалног дефинисања наше вере од краја трећег века, и од појаве школа, као што су антиохијска и александријска, и од појаве ”философских” тенденција у веома једноставном Јеванђељу. Оном истом за које се Христос захваљивао Оцу што је ту истину открио простим и једноставним људима.

Међутим, од краја трећег века тезе полако почињу да се мењају а од краја четвртог, и момента када је хришћанство проглашено за универзалну религију царства, оно је то морало и да постане. То је и постало. У већој или мањој сличности, то је оно и данас.
Данас, када је преовладало виђење Рођења Христовог које је крајње романтичарско и где ми можемо да видимо занесено магаре, и овцу како рецитује псалме, са све чистим и умивеним пастирима, који надахнуто прилазе са изразом лица као да су управо докторирали на Сорбони. И ту су нормално три мудраца који сасвим природно улазе у ту чисту и осветљену пећину и дарују дете Христа, које се осмехује и даје благослове, окружено задовољним и инспирисаним животињама, пастирима и родитељима. Идилична атмосфера, идиличних људи. Да, како је некада било лепо…
Међутим, то је ЛАЖ!

Од занесеног магарца па до пастира са Сорбоне, све то је замена теза у којој се есенција изгубила. А суштина је да је Бог постао човек. Али не супер-човек већ ЧОВЕК! Да човечанство ничим није ”заслужило” ту милост којом нас је погледао Бог а најбољи показатељ тога јесте управо та мрачна и прљава пећина у којој се Месија родио. Без занесеног магарца и инспирисане овце са пастирима из Сорбоне.
НЕ! То је била мрачна шпиља људског неуспеха. Ипак, Месија је дошао. Обећање је испуњено! Реч је постала Тело. Тело о којем су почели да наклапају већ крајем трећег века да би то резултирало представом осветљене пећине и инспирисаног магарца у нашим умовима људи 21 века.

Али, шта је лоше у томе? Мало романтичарске уредности никада није згорег! Зашто не улепшати нешто ако већ можемо? И то би било референтно питање да одговор није у замени теза по којој заборављамо да није наша достојност призвала Бога већ управо супротно – наша недостојност. Наша немогућност да остваримо контакт другачије него да ”сачекамо” на Његову иницијативу. Односно на испуњење Обећања.
Обећања у којем је Христос постао човек, са пореклом у којем су слабост и снага. Од блуднице до хероја и од убице до покајаног пророка, све оно што је есенцијално људско уткано је у генеалогију тог Обећања да ће ”Девојка затруднети и родиће сина и наденуће му име Емануил, што значи ”с нама је Бог”.

Остварење тог Обећања јесте у ствари та димензија ”с нама је Бог” али не у искривљеној слици занесеног магарца већ у тајни прљаве пећине коју Месија осветљава Собом док она сама никада није ни била осветљена, још мање уредна а овца никада није рецитовала Псалме. Чак и Валаамова магарица је рекла тек пар речи. Песничко надахнуће нису имали ни Илијини гавранови те тако је готово сигурно да ни овца није тада у тој мрачној и смрдљивој пећини рецитовала Псалме.
НЕ! То је ЛАЖ на коју смо пристали и коју исповедамо сваког пута када бивамо на Литургији и када се НЕ ПРИЧЕШЋУЈЕМО! Тада сведочимо ту лаж занесеног магарца и чистих пастира јер верујемо да је могуће дар зарадити! Да је могуће Христа бити достојан и да је овца заиста рецитовала Рилкеа!

Не, није! Пробудите се напокон! Схватите да је Христос жив и да собом осветљава пећину која је мрачна и гадна, смрдљива и мемљива.
Ми смо та пећина! Зато дозволимо Христу да нас собом умије и учини светим и светлим… или не, будимо занесено магаре које се заклиње у лаж!

Мир Божији, Христос се роди, заиста се роди Христос!

Свештеник др Угрин Поповић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име