Свештеник Дарко Б. Јелић

Дочеци, пуцање, дивљање, пијанчење…

Па која је, онда, разлика између „међународне“, секуларне, и „српске“, „православне“ Нове године? (На страну то што Јулије Цезар, по коме је јулијански календар настао или бар добио име, није био Србин).

Дакле, ова („српска“) је само копија оне („међународне“), а своди се на исто – идололатрија.

Дочекивање, слављење, баханалисање и сл. није ништа друго него идолопоклонство. Слављење године, па била она и „српска“ је исто као слављење пролећа (Весна), шуме, воде… То изгледа као када бисмо уместо Божића и Христа, то Незалазно Сунце Истине, славили паганског бога сунца.

Позивамо се на традицију, а та традиција није старија, брат брату, више од 30-так година. Ко може да каже да му је деда (или за оне млађе прадеда) причао како је дочекивао „српску“ Нову годину уз кувано вино, ракију, пуцање…?

Сутра је празник, и то двоструки.

Празник обрезања Христовог којим празнујемо догађај којим је Господ Христос, испунивши старозаветни обредни закон, показао да је заиста човек, Јеврејин; човек који је исти са нама, а то је важно стога јер смо тако и ми у могућности да будемо исти са Њим.

Празник Св. Василија Великог, великог учитеља Цркве; учитеља који нас учи како да славимо Христа и Св. Тројицу.

Дакле, Нова година, без обзира по ком календару наступила, није предмет обожавања, дочекивања, слављења, а понајмање лудовања.

Права нова година је, међутим, нешто друго. Богослужбени годишњи круг живота у Христу не почиње са првим јануаром. Он почиње Васкрсом (и богослужбеним поретком пре и после самог празника – Посни и Цветни триод). Дакле, Пасхалија својеврсно „атакује“ на редован годишњи, минејски, богослужбени круг, прекида га и започиње нешто сасвим ново. Након тог пасхалног „ванредног стања“ и „изванредног славља“ које траје целу Педесетницу, Недељом свих Светих наставља се нови богослужбени годишњи циклус, који ће се завршити идуће године пред почетак Часног поста.

Деведесетих година прошлог века велика већина нашег народа је „спознала“ да су Срби и (отприлике) православци. Као израз тог српства и „православља“ маса некада организованих (у ССРНЈ, СКЈ, ССОЈ…) и удружених радника (ООУР, СОУР…), сељака и поштене интелигенције, лишена припадности, а навикнута на припадност некој организацији, похрлила је у Цркву, више као симпатизери и као тражитељи котве уз коју се могу везати у тражењу узгубљене припадности, а не као суштински обраћеници у веру Христову. Тада су оберучке дочекани од свештенства (што је позитивно) и резигнирано од дотадашњих верника (што није позитивно).

И онда се тражио начин да се ти људи „припитоме“ на Цркву. Мислило се: „Нека су дошли. Хајде да их задржимо. Тек су се национално освестили, дошли су и у Цркву; не можемо им сада причати о Цркви као Заједници Тела Христовог, неће нас разумети. Хајде да им понудимо, за почетак, фолклор и обичаје. Доћи ће време и за учење о истинском црквеном животу.“ Тако се кренуло у песму, игру, кувано вино, паљење бадњака пред црквама, дочецима „српске“ Нове године у портама и црквеним дворанама и сл. уз већ поменуто вино. И, то је било у реду за почетак. Међутим, прошло је више од 30 година… И где смо сада? Чини се да смо тамо где смо и били; да се нисмо (много) помакли од почетка. И даље причамо о традицији и обичајима, а запостављамо спасењски живот у Цркви.

Део разочараних је, као што је дошао, тако и отишао из Цркве(-не порте), разочарано видевши да им Црква није заменила поменуте социјалистичке организације. Део је, додуше, остао као прави црквени корпус, док се велика већина појављује на тим парадама пијанства и кича два пута годишње (Бадње вече и Нова година), опет подгревана свештенством, да покаже (не знамо више коме и зашто) да су Срби, да су „православци“. Сутрадан, када поп крене у цркву на Литургију, они се трезне и сумирају утиске: „Ал` смо славили…“ А тај исти поп, док је себе претходне ноћи чувао уздржањем како би сутрадан служио Литургију и причестио (уколико прихватимо да су нејело и непијење уздржање), позивао је и подгрејавао људе на поноћно слављење и дочек Нове године, уз храну, и пиће. А сутрадан, сви на различите стране. Поп их је, додуше, највероватније позвао: „Дођите сутра на Литургију“, али како и зашто да дођу полупијани и мамурни?

Summa summarum: где смо, ту смо – нисмо се помакли од почетка; и даље је Христос на једној страни, а „павославни народ српски“ на другој.

Зато рекосмо да није ово ни српска, ни црквена, ни православна Нова година..

Преласком из једне у другу календарску годину завршавамо један круг нашег живота, понајвише административни, математичко-астрофизички. На преласку из једног у други календарски круг благодаримо Господу за проживели, и молимо га да благослови следећи годишњи круг милости Господње, у којем ћемо наставити да живимо очекујући Христов други долазак.

Но, ипак можемо наћи и смисао у „новогодишњем“ окупљању и весељу. Само, то би онда морало да изгледа другачије; без дочека и без пијанчења и пуцања. У цркви на дан празника прославимо поменуте празнике, сјединимо се са Господом за трпезом његовом, благодаримо му за све, за сва доброчинства која нам је подарио у проживљеној прошлој години, замолимо га да нам благослови и наступајуће лето, да нас вазда подржава, крепи и милује. А онда, након тога, тога празничног дана, а не претходног („дочек“) окупимо се и провеселимо се. У том случају и народни назив тога дана „Мали Божић“ заиста би имао пун смисао. Јер, након вишенедељног поста, након прославе Божића у својим домовима, окупимо се да заједно са другим људима прославимо укупне божићне празнике; да попричамо, запевамо, заиграмо.

 

9 KOMENTARA

 1. Јако мало људи познајем који заиста верују у васкрсење, а 90% нас се изјашњавамо као верници. Исто важи за други долазак Христа, да је Он устао из гроба, искупио нас од греха, и слично. Али упражњавање верског фолклора је све популарније. Нису тај фолклор и обичаји сами по себи тако лоши, колико је лоше то што они заклањају видик на најважније, на оно што је суштина вере. За огромну већину вера се своди на бадњак, фарбана јаја, и слично. Питање је онда: колико у Србији уопште има верника у правом смислу те речи? И како поправити стање?

 2. Све је то у реду, али…
  Због појединих попова и владика, народ је престао да долази у цркву, због њиховог бахатог, сујетног и гордог понашања…
  Постали су окречени гробови, попут јеврејски свештеника, само још горе, јер ови бар нису толико знали за Христа…
  Тако да, прво покажите то вашим делима, па онда причајте другима…
  И не нападајте, зар то није осуда…
  А да није православна, слажем се, славимо Нову годину безбожника Јулија Цезара, а Бог је, изгледа, узалуд послао господу Милутина Миланковића и Максима Трпковића у овај блесави народ….

 3. Glup tekst. Pa šta ako nema veze sa Hrišćanstvom. NEZNAMO kad se tačno rodio Isus. Nije valjda vaskrsavao svake godine drugog datuma? Jasno je da je su oba Hrišćanska praznika preuzeta od starina kao sunčeva godina i mesečeva godina. A Hrist se nosi u srcu i u duši.

 4. Пуно тамних речи упућених на погрешну страну као тешку оптужбу. Окрените се око себе, у каквом окружењу живимо?, живимо или преживљавамо? .Колико стреса свакодневно треба савладати и остати “ нормалан“. Оцрните и огадите и то мало тренутака које помажу да се опустимо. Има претеривања, али је разумљиво ако сте гледали око себе. То је само део слике коју критикујете. Други део је црквени клер. Огромни, црни, скупи аутомобили, скупоцене одоре, златне круне, крстови, штапови, и држање као да сте управо сишли од свевишњег са мандатом да нас све подцените и што више нагрдите. Одакле вам толико богатство и право да се тако понашате, безбрижни, бахати и надмени. Гледајући вас лако се може разумети ситуација коју тако ауторутативно критикујете. Не могу да наставим, јер остало ми је још речи које не желим користити, нису у мом карактеру. Ко разуме схватиће.

 5. Пуно тога сте рекли и слажем се с Вама!
  Само једно питање:
  Да ли је Свети Сава у Законоправило унео и Стари Српски каледар и Стару Српску Нову годину), а ми смо се одрекли тога 1881.године Тајном конвенцијом из 1881.године? И држава узела Грегоријански, а Црква Јулијански?

 6. G Darko,u Crnoj Gori je običaj zajedničkog loženja badnjaka pred Cetinjskim Manastirom (nekad Crnogorskim,danas Srpskim) star 250 god i nikad taj običaj nije prekinut. Badnjak zajedno donesu dva starocrnogorska bratstva, iz Bajica( Cetinje) ,Borilovići i Martinovići…

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име