СУРОГАТ ВЕРЕ!

Наша Црква данас слави Св. вмч. Георгија. Пренос његових светих моштију, у народу познат као празник Ђурђиц. Значи исти светитељ само други повод празновања.

Невероватно колико значајан број верника верује да је св. Георгије убио аждају која је хтела да убије младу девојку. Ово убеђење потиче од сцене са иконе св. вмч. Георгија.

Ј’ ОЈЈЈ које сујеверје. На икони је сасвим друга симболика. Аждаја, по митском веровању, је страсна животиња која напада људе, сажиже их, уништава и у смрт баца. Она је симбол зла које је у хришћанству и другим религијама персонализовано као биће зла, сатана ( ђаво, муслимани га често зову шејтан). У време св. Георгија је била општа борба, одобрена од римског цара, званична политика римске државе, против хришћана. Аждаја на икони представља то зло, али и зло уопште, које св. Георгије побеђује својом вером штитећи тадашње хришћане, али и све будуће, од зла и злог(сатне, оца зла). Заједница хришћана је створила Црква која се на икони представља као млада, невина девојка.

Св. Георгије је био војник у римској војсци, очигледно добро позициониран због чега је његово деловање било видљиво. Због своје хришћанске вере, одбацивања многобоштва, паганства, неодрицања од Христа бива мучен и најбруталније убијен, због чега је постао Великомученик. Не зна се тачно како је примио хришћанство али очигледно је да је имао велики утицај на живот тадашњих хришћана и Цркву. Могуће је, због природе свог посла, да је доста путовао и своју хришћанску мисију ширио где год би био. Зато драги моји хришћани, нема аждаја, сујеверја, празноверја, паганства, фарисејства у хришћанству. Оно је вера Љубави и поверења у Љубав.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име