„Опет бесни Иродијада. Опет тражи на тањиру главу Јована Крститеља“. Ове речи као никад до сада опет су актуелне понајвише у Цркви од оних који би да скину главу новоизабраном патријарху Порфирију. Сад им не ваља ни што је на Васкрс ручао са бескућницима, што је са литургије на Велику Суботу пешке ишао кроз Београд. Кажу „неуспела имитација патријарха Павла“. Одмах да питам : „чега је то мерило патријарх Павле?“ Једино мерило сваком хришћанину треба искључиво да буде Христос.

Прошле године у ово време имао сам борбу са људима који су нападали цркву због нашег односа према причешћивању у време Корона пандемије . Сада су „ревнитељи“ из цркве прешли на нови ниво. Данас имамо највише напада од оних који себи дају за право да се назову клиром без икаквог разлога. Уствари рукоположени су давно и носе мантију само зато што је лепо пева , или им је тата, деда или неко из фамилије био добар са неким владиком па га је овај рукоположио. Е сад, управо такви дају себи за право само зато што носе мантију (која пред народом скрива њихове комплексе и недостатке) да представљају себе највећим теолозима.

Знају да је патријарх екумениста, новотарац. Да се треба причешћивати само два пута годишње, да се јутрење служи у 4,00 рано ујутро итд. Иду до крајњих граница па свесно буне народ и стварају хаос. Јер како некоме који се два пута годишње причести да објасниш суштину литургијског живота ако га „навата“ један такав у мантији који га трује глупостима?

Имам на крају поруку за те „окречене гробове“: Христос вас је поразио прошле недеље када је Васкрсао. И данас певамо : „да васкрсне Бог и да се разбеже непријатељи Његови“.

Христос Васкрсе!

Свештеник Благоје Бане Катић

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име