Поред монотеистичких религија постоје и политистичке религије (веровање у постојање више богова). Многи социолози религије сматрају да је прва религија (прво у шта је први човек веровао) била монотеистичка, јер су монотеистичке религије по својој сложености (култу, учењу и сл), једноставније од политистичких. Неке политеистичке религије су по својим учењима, култу, обредима и слично, мрачне, аутодеструктивне, социјално деструктивне, окултне, магијске …. У њима се по мишљању многих критичара и социолога религије, крију корени модерног сатанизма (обожавање Сатане-оца зла) . Општи појам за политистичке религије, у свим монотеистичким религијама (сем будизма, јер се будизам не сматра религијом и не бави се овом темом) је паганизам.

Паганизам, такође, као и монотеистичке религије, има своје празнике. Један од тих празника је и НОЋ ВЕШТИЦА. Овај празник највероватније потиче из времена келтских племена и повезан је са временском променом годишњих доба, промена јесени у зиму (датум кад се слави Ноћ вештица не одговара реалној промени, смени, ова два годишња доба). Највероватније су овај празник Келти славили 31. октобра ( по нашем календару). Келти су веровали да се у тој вечери, ноћи, отварају тајанствена врата, кроз које долазе душе мртвих у наш реалан свет, као да душе мртвих добијају неку врсту посебне дозволе да баш те вечери буду са нама животима, реално присутство. Ова ноћ свечано се прослављала у свим породицама. Душе умрлих имале су посебно место за породичном трпезом. За њих се спремала и посебна храна. Куће су се китиле цвећем, уређивале су се просторије и слично. Један од начина слављења овог празника био је и чин паљења и бриге око велике логорске ватре. Њен пепео се касније користио за предвиђања, бајања, лечење, за пророчанства, религијске и магијске ритуале и слично.

У наше време, али и дуго времена пре нас, због слабљења утицаја хришћанства на друштво, поново се слави овај празник, Ноћ вештица. Не осуђујем, али не разумем ,зашто значајан део хришћана славе овај празник. Вероватно, широм света, вечерас ће на прозорима кућа, зграда, унутар затворених места, на јавном отвореном простору и слично, сијати свећа, сијалица у изрезбареној бундеви, симболу овог празника, која је повезана са легендом о „Јаck-о Lantern“.

Оно што је смешно да овај празник многи покушавају да прикажу као нерелигијски празник, већ као дан забаве, нека врста маскенбала. Али то није тачно. То је религијски, пагански празник. Оно што је занимљиво, у називу овог празника имамо две „мрачне” речи. Ноћ је појам који се односи на одсуство светлости. За већину религија, ноћ је синоним за таму, а тама је симбол за зло. Друга реч је вештица. Прочитајте шта на Википедији пише о вештицама: „вештице су првобитно биле демони само једне уже сродничке заједнице да би касније биле жене које у себи имају ђаволски дух, које ноћу излазе из гробља па море децу. За разлику од вампира који углавном сише крв, вештица се храни људским срцима и џигерицом.“ Ако си хришћанин, да ли онда славиш ово ?

Не бих да улазим у дубљу анализу зашто, али је евидентно, да Источна и Западна црква ( црква је заједница, свештеници су део те заједнице, тако да је смешно говорити Црква и њени верници), не у свом учењу (догматском учењу), него у пракси, није успела да искорени неке од обичаја који подсећају на делове слављења овог празника, али и других паганских празника. Погледајмо ,на пример: кад се слави дан Свих светих у Римокатоличкој цркви, или у Православној Цркви Задушнице, задушни дан (дан мртвих); како се људи, хришћани ( православни , римокатолици, старокатолици и неки протестанти) односе према мртвима, шта им односе на гроб ( храну, пића које су волели за време живота, цвеће); обичаји одласка на гробље (све да буде паран број људи, цвеће и слично); кад се треба вратити са гробља (пре 12 ч) и још много тога. О томе би се могле странице и странице исписати. Као да хришћанство није у потпуности заживело, не само у нашем времену, него кроз целу његову историју.

Не осуђујем никога, ако неко разуме шта славиш и зашто славиш овај празник, Ноћ вештица, јер поштујем свачија религијска уверења. Али, ако не знаш шта славиш, а славиш, онда прво научиш онога што  овај празник слави и ако ти је то ок, слави 🙂 .

 

1 KOMENTAR

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име