Ранословенско насеље, за које археолози верују да датира из 9. и 10. века, нађено је у месту Селиште, недалеко од границе Kрушевца и Трстеника

Цео локалитет под називом „Арчиновица” налази се на траси будућег Моравског коридора.

Стручњаци Археолошког института у Београду и Народног музеја у Kрушевцу су већ током прелиминарних истраживања дошли до више великих открића.

Према речима археолога Марина Бугара из крушевачког музеја, ово је, након локалитета Kонопљара (Читлук, Kрушевац) и Бедем (Маскаре, Варварин), трећи локалитет који се истражује у задњих годину дана дуж прве деонице будућег ауто-пута Појате-Прељина.

– Открили смо два рана средњовековна објекта, која датујемо у 9. и 10. век и реч је о прилично ретко заступљеном периоду у Западном Поморављу, који је врло плитко на површини и ретко се налази у овако сачуваном облику – напомиње археолог Милица Радишић са Археолошког института у Београду.

– Радимо на томе да откријемо функцију објеката, што није једноставно док се не сагледа сав археолошки материјал.

У једном објекту археолози су наишли на простор за седење и отиске од стубова, док богатији налази у другом објекту указује на стални стамбени карактер. Осим керамике, стручњаци су пронашли и различите алатке и део рога од јелена.

Зона експропријације земљишта на чијој територији лежи, како се претпоставља, велико ранословенско насеље је на 3,5 хектара, а сам локалитет сигурно заузима половину те трасе.

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име