Један од најпознатијих савремених живописаца, јеромонах Лука из светогорског манастира Ксенофонта, прихватио се да оствари визију архиепископа америчког Елпидофора који жели да ослика рај на земљи у грчкој православној цркви Светог Николе.

 

Јеромонах Лука је студирао математику. Фрескописац кога стручњаци величају, недавно је отпутовао у Њујорк у посету грчкој православној цркви Светог Николе, заједно са епископом амисоским Јоакимом, који се бави историјом византијске уметности. „Иако под тешким условима због пандемије ковида 19, морао сам поново да одем у цркву да надгледам посао“, казао је за агенцију protothema.gr.

Како је о. Лука истакао, он жели да „присуство Светог Николе буде утеха и нада у леденој атмосфери гвоздене и стаклене архитектуре, да нас Светитељ заштитити својим бескрајним чудима“.

„Покушавам да се потрудим да комбинујем безвременост ових догађаја са трагичним догађајима који су се овде одиграли“, рекао је живописац из братства манастира Ксенофонта, који је развио снажну уметничку активност на Светој Гори. Жртве тог катастрофалног дана не остају непримећене како ни оних лица који су се жртвовали да спасу заробљене у срушеном Центру и цркви.“

Жеља је црквених власти да се фрескописање заврши до 2021.г., јер ће се освећење обавити 11. септембра 2021. године, односно 20 после терористичких напада на Светски трговински центар. „Нисмо изгубили веру, нисмо изгубили решеност да градимо ову цркву“, рекао је архиепископ Елпидофор. Он уверава да „то више неће бити само грчка православна црква, већ ће постати национално светилиште за све православне, за грчку заједницу и светилиште за сав амерички народ“.

Превод редакција Чудо

Извор: Orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име