Дан Последњег Суда! Тај дан нико не зна — зна само Бог Отац — али његови знаци дати су у Јеванђељу и у Апокалипси светог апостола Јована Богослова. Откровење говори о догађајима на крају света и о Страшном суду пре свега у сликама и на прикривен начин.

Међутим, Свети Оци су објаснили ове слике, а постоји аутентично црквено предање које јасно говори о знацима приближавања краја, и о Страшном суду. Пред крај живота на земљи биће немири, ратови, грађански рат, глад, земљотреси… Људи ће патити од страха, умираће од исчекивања несреће. Неће бити живота, нема животне радости, осим мучног стања отпадања од живота. Ипак, доћи ће до отпада не само од живота, већ и од вере, и

    „Када дође Син Човечији, хоће ли наћи веру на земљи?“ Свети Лука 18:8

Људи ће постати горди, незахвални, одбацујући вољу Божју. Заједно са отпадом од живота биће слабљење моралног живота. Доћи ће до исцрпљивања добра и пораста зла.

О тим временима говори свети апостол Јован Богослов у свом богонадахнутом делу Апокалипсе. Он каже да је

    „био у Духу

када га је написао; то значи да је сам Дух Свети био у њему, када му се, под обличјем разних слика, отворила судбина Цркве и света, и тако је ово Откровење Божје.

Апокалипса представља судбину Цркве у лику жене која се крије у пустињи: не показује се у јавном животу, као данас у Русији. У јавном животу водећу улогу имаће снаге које припремају могућност за појаву Антихриста.

Антихрист ће бити човек, а не оваплоћени ђаво.

„Анти“ значи „старо“, а такође значи „уместо“ или „против“. Антихрист је човек који жели да буде уместо Христа, да заузме Његово место и поседује оно што Христос треба да поседује. Он жели да поседује Христову привлачност и власт над целим светом. Штавише, Антихрист ће добити ту власт пре свог уништења и уништења света.

Шта се зна о овом човеку — Антихристу?

Његово тачно порекло је непознато: отац му је потпуно непознат, а мајка лажна девица. Он ће бити Јеврејин из Данова племена. Биће веома интелигентан и обдарен вештином манипулисања људима. Биће фасцинантан и љубазан.

Филозоф Владимир Соловјев је дуго радио на представљању доласка и личности Антихриста. Пажљиво је искористио сав материјал о овом питању, не само патристички, већ и муслимански, и направио је бриљантну слику.

Пре доласка Антихриста у свету је постојала припрема, могућност његовог појављивања. Тајна безакоња већ делује (2. Сол. 2:7). Снаге које се спремају за његово појављивање боре се пре свега против законите царске власти.

Свети Апостол Павле каже да се Антихрист не може јавити док се не одузме оно што ускраћује (2. Сол. 2,6-7). Свети Јован Златоусти објашњава да је „задржавајући“ законита побожна власт: таква се власт бори са злом. Због тога се „мистерија“, која је већ на делу у свету, бори са овим ауторитетом; она жели безакону власт. Када „мистерија“ одлучно постигне тај ауторитет, ништа више неће ометати појаву Антихриста.

Фасцинантан, интелигентан, љубазан, он ће бити милостив — поступаће са милосрђем и добротом; али не ради милости и доброте, већ ради јачања властите власти. Када је учврсти до те мере да га цео свет призна, тада ће открити своје право лице.

За своју престоницу ће изабрати Јерусалим, јер је ту Спаситељ открио Своје Божанско учење и Своју личност. Овде је цео свет био призван на блаженство доброте и спасења. Свет није признао Христа и разапео Га је у Јерусалиму; док ће цео свет признати Антихристов ауторитет и Јерусалим ће постати престоница света.

Пошто је достигао врхунац ауторитета, Антихрист ће захтевати признање да је постигао оно што ниједна земаљска сила никада није постигла или није могла постићи, а затим ће захтевати обожавање себе као вишег бића, као бога.

Владимир Соловјев добро описује карактер његове делатности као „Врховног владара“. Он ће учинити оно што је свима угодно — под условом да буде признат као врховни ауторитет. Он ће дозволити да Црква постоји, дозволиће јој богослужења, обећаће да ће градити величанствене цркве под условом да га сви признају као „Врховно биће“ и обожавају га.

Антихрист ће имати личну мржњу према Христу; он ће Га видети као ривала и гледати на Њега као на личног непријатеља. Он ће живети од ове мржње и радоваће се одступништву људи од Христа.

Под Антихристом ће доћи до огромног отпада од вере. Многи епископи ће се променити у вери и у оправдању ће указати на бриљантну ситуацију у којој се Црква налази.

Трагање за компромисом биће карактеристично расположење мушкараца. Искреност исповести ће нестати.

Људи ће паметно оправдавати свој пад, а милостиво зло ће подржати такво опште расположење.

У људима ће постојати навика отпадништва од истине и сласт компромиса и греха.

Антихрист ће људима дозволити све, докле год они „падну и поклоне му се“ и цео свет ће му се потчинити.

Тада ће се појавити два праведника, који ће неустрашиво проповедати веру и оптуживати Антихриста.

По црквеном предању, то су два пророка Старог завета, Илија и Енох, који нису окусили смрт, него ће је окусити сада три дана, а за три дана морају устати. Њихова смрт ће изазвати велику радост Антихриста и његових слугу.

Њихово васкрсење ће их гурнути у велику пометњу и ужас.

Тада ће доћи смак света.

Апостол Петар је рекао да је први свет настао од воде — слика праисконског хаоса, и да је пропао од воде — у потопу.

Сада је свет резервисан за ватру.

Земља и дела која су на њој биће спаљени (Друга Петрова 3:5-7, 10).

Сви елементи ће се запалити.

Овај садашњи свет ће нестати у једном тренутку.

У трену ће се све променити.

Штавише, појавиће се знак Сина Божијег, знак крста.

Цео свет, добровољно се потчинивши Антихристу, плакаће.

Све је завршено заувек: Антихрист је убијен, крај његовог царства ратовања са Христом; крај…

И, један одговара: човек мора да одговара истинитом Богу.

„Смак света“ не означава уништење света, већ његову трансформацију.

Све ће се преобразити изненада, у трен ока.

Мртви ће васкрснути у новим телима: својим, али обновљеним, као што је Спаситељ устао у свом телу и на њему су били трагови рана од ексера и копља, али оно је поседовало нове способности, и у том смислу је било ново тело.

Није јасно да ли ће ово ново тело бити исто као што је имао Адам по стварењу или ће то бити потпуно ново тело.

После ће се Господ јавити у слави на облацима.

Трубе ће звучати, гласно, снажно!

Звучаће у души и савести!

Све ће постати јасно људској савести.

Пророк Данило, говорећи о Последњем суду, приповеда како Превечни Судија седи на свом престолу, а пред Њим је огњени поток (Данило 7:9-10).

Ватра је елемент који прочишћава; спаљује грех.

Тешко човеку ако је грех постао део његове природе: тада ће ватра спалити човека, његово сопство.

Овај огањ ће се распламсати у човеку: видећи Крст, једни ће се обрадовати, а други ће пасти у пометњу, ужас и очајање. Тако ће се мушкарци одмах поделити. Само стање човекове душе баца га на једну или другу страну, десно или лево.

Што се човек свесније и упорније у животу труди ка Богу, већа ће му бити радост када чује:

    „Дођите к мени, благословени!!!“

И обрнуто: исте речи ће призвати огањ ужаса и мучења онима који Га нису желели, који су бежали и борили се или хулили на Њега за живота!

Страшни суд не познаје сведоке ни писане протоколе!

Све је уписано у душе људи и ови записи, ове „књиге“, ​​отварају се на Суду.

Све постаје јасно свима свугде и у самом себи.

Штавише, неки ће ићи у радост, а други – у ужас.

Када се „отворе књиге“, ​​постаће јасно да корени свих порока леже у људској души.

Ево пијанице или развратника: када тело умре, неки могу помислити да је и грех мртав. Не!

У души је постојала склоност ка греху и тај грех је био сладак души и ако се душа није покајала и није се ослободила греха, са истом жељом за грехом ће доћи на Страшни суд.

Никада неће задовољити ту жељу и у тој души ће бити патња мржње. Оптужиће све и свакога у свом мученом стању; мрзеће све и свакога.

„Биће шкргут зуба“ немоћне злобе и неугасивог огња мржње.

„Огњена геена“ — таква је унутрашња ватра.

„Биће јаука и шкргута зуба.“

Такво је стање пакла.

 

ИЗВОР: https://preachersinstitute.com/2010/02/04/sermon-on-the-last-judgment-st-john-maximovitch/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

ОБЈАВЉЕНО: 24.02.2022.

2 KOMENTARA

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име