Свети отац Јефрем Сирин говорио је о Великом посту да је пролеће наше душе и време цветања хришћанских врлина у нама.

Убрзо ће се отопити снег у северним крајевима. Трава ће озеленети. Веверице, пуноглавци и жабе пробудиће се из зимског сна. Висибаке и лале ће процветати, а дрвеће покрити пупољци. Земља оживљава, а природа као да изнова проналази ону стваралачку силу која је описана у књизи Постања.

Шта то тера земљу да оживи? Пролеће, наравно! Али, шта је то у пролећу што тера земљу да оживи? Највећа тајна пролећа је сунце! Пролеће је међувреме када земља мења свој положај, и окреће север ка великом извору топлоте и светлости: сунцу. Пролеће је време када наша хемисфера просто прелази у положај где сунце доноси нови живот.

Значајно је да Велики пост у северним крајевима долази у исто време са пролећем. Мислим да се у тој срећној подударности налази дивна лекција за нас. Велики пост, за све нас, треба да буде период када се стављамо у положај где најбоље ствари могу да нам се догоде. За православне хришћане тај положај је присуство Христа, где сунце Његове љубави може да обасја наше суве душе и изазове право буђење, право пролеће душе и цветање хришћанских врлина у нама.

За све нас, Велики пост треба да буде време окретања ка Извору моћи и новог Живота кроз свакодневне молитве, добра дела, читање духовног штива, а пре свега кроз учествовање у Светој Литургији и светим тајнама. Труд и подвижништво су неопходни предуслови за све хришћане који трагају за светлошћу Васкрсења и који желе да их та светлост обасја. Да бисмо доживели велику радост, Христову победу над смрћу, неопходно је да прођемо кроз један период уздржавања и самосмиривања.

Црквена службена књига за Велики пост (Посни Триод) назива овај период духовним пролећем које цвета плодовима Духа, а то су …љубав, радост, мир, дуготрпљење, честитост, доброта, вера, кротост, уздржљивост (Галатима 5, 22).

Зато је потребно да и ми, у складу са својим снагама и благословом Цркве, узмемо учешћа у великопосном животу.

 

 – Великопосна молитва светог Јефрема Сирина –

 

Господе и владару живота мога, дух лењости, мрзовоље, властољубља и празнословља не дај ми.

Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави, даруј мени, слузи твоме.

О, Господе Царе, даруј ми да сагледам своје грехове, и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

 

 

 

bastabalkana

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име