Молим вас, сами пробајте. Ако вас неко ожалости, или осрамоти или узме што је ваше, или прогони Цркву, молите се Богу за њега и говорите: “ Господе, сви смо ми створења Твоја, сажали се на слуге Твоје и обрати их на пут покајања “. Тада ћеш носити у себи благодат Божију и осетићеш њено присуство. С почетка принуђавај себе на љубав према непријатељима, и када Господ буде видео твоју добру вољу, помоћи ће ти у свему и сам ће ти опит упутити шта треба да чиниш. Ко ружно мисли о својим непријатељима, у њему нема љубави Божије и тај не познаје Бога.
 Господ нам је заповедио: Волите непријатеље своје (Мт.5,44). Али како ћемо их волети када чине зло? Или како волети оне који гоне Цркву? Када је Господ ишао у Јерусалим и када Га Самарјани нису хтели примити, Јован Богослов и Јаков хтели су да низведу огањ с неба и да све Самарјане погуби; али Господ им је милостиво рекао: Не знате каквога сте ви духа … Нисам дошао да погубим већ да спасем (Лк.9,54-56).
Тако смо и ми дужни да увек само једно желимо: да се сви људи спасу. Душа жали непријатеље и моли се за њих јер су се удаљили од истине и иду у пропаст.
Ето, то је љубав према непријатељима.
Када је Јуда решио да преда Господа, Господ га је милостиво уразумљивао. Тако смо и ми дужни да поступамо са онима који су залутали и тада ћемо се спасти милосрђем Божијим.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име