Рођен 1. августа 1836 у селу Берјоз у Смоленској области. Рођено име му је Иван Димитријевич – Касаткин. Завршио богословију у Смоленској области 1857. Затим, Петроградску богословску академију где се спремао да остане и прими професорску дужност. Тамо се добровољно пријавио за Јеванђеоску мисију у Јапану.
Јуна 22. 1860те, Иван Касаткин се замонашио и узео име Николај и примио чин ђакона, а 7 дана након тога, рукоположен је за свештеника РПЦркве. Јуна 29-ог, исте године, кренуо је из Петрограда за Хакодате у Јапану. У Хакодате је стигао тек у јуну 1861.
Тамо је, након 7 година изучавања јапанског језика започео проповед Јеванђеља Јапанцима на њиховом матерњем језику. Године 1869те, Свети Синод Руске Православне цркве, доделио је Николају звање Архимандрита и поставио га на чело мисије у Јапану у надлежности епископа Камчатке. Фебруара 1871 прекинута је мисија због почетка руско јапанских сукоба и Николај се привремено вратио у Русију. Вративши се из Русије, Николај је започео свој рад на преводу Библије, Катихизиса, Молитвеника и житија Светих на јапански језик.
Јануара 1872, Николај се сели у Токио где 1873 отвара богословију и школу за девојке. То је била прва установа за више образовање у Јапану коју су могле да похађају жене. Следеће 1874 отвара још три благовесничка средишта у Токију и једно у Осаки 1875. Затим, катихетске школе, сиротиште, иконописно одељење, хор и библиотеку. Започео је издавање месечника Сеико симпо (још увек излази под тим именом Сеико ихо – Православни гласник).

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име