Први део текста можете прочитати на вези https://www.cudo.rs/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bc-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%86-%d0%bf%d0%be%d1%85%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%b0%d1%80%d1%85/

Друго, Бог је створио видљиви свет за шест дана. Он је украсио небо мноштвом звезда и сунаца; Земљу је украсио свим врстама биљака и животиња; Испунио је ваздух слатким појем птица. На крају је створио људе, сместио их у рај и рекао им да држе Његову божанску заповест. Авај, они су прекршили Његову заповест и били прогнани из Раја усхићења и послани у овај свет суза.

И овде је Бог ангажовао Михаила и Гаврила, изузетне слуге Његовог провиђења и суда. Када је Адам био прогнан, Михаило се сажалио и показао му како да обрађује земљу, пошто није знао како се то ради, како да сеје, да жање и уопште како да води свој исцрпљујући живот, од припреме хране до прављења одеће, како сматрају неки од учитеља Цркве.

Михаило је наставио да брине и штити све претке пред Законом: Сета, Еноса, Еноха, Ноја, Аврама, Исака, Јакова и дванаест Патријараха. Понекад их је доводио до познања једног истинитог Бога; на другима је карао и кажњавао оне који су Му се противили. Он је био инструктор и вођа синова Израиљевих, ишао је испред и уз њих, побеђивао туђинске народе који су се борили против Њега и доводећи их у обећану земљу. И овде треба да се дивимо величанству Михаила. Јер су народи били подељени међу анђелима, и једни су се бринули о једном, а други о другом.

Израелци, међутим, нису били под бригом анђела, већ самог Бога, као што Мојсије каже у својој химни: „Када је Свевишњи раздвојио народе, када је раздвојио Адамове синове, поставио је границе нацијама према броју анђела Божијих. И његов народ Јаков постаде део Господњи“ (5. Мојс. 32, 8-9). Али Бог је често говорио Мојсију да ће поставити надгледника за Израел уместо Себе: свог анђела Михаила, према учитељима Цркве. Због тога, према Дионисију Ареопагиту, теологија назива Михаила вођом јеврејског народа. Видите ли провиђење?

Видите ли да је за Јевреје Михаило био уместо Бога? Видите ли да је Михаило био невидљиви посредник и слуга преко кога је Бог дао Закон Мојсију на Синају? Јер ако је, као што каже Павле, Закон дат од анђела („јер је порука коју су анђели говорили обавезујућа“ (Јевр. 2, 2) и „Зашто је, дакле, Закон уопште дат? Он је… дат преко анђела и поверен посреднику.“ (Гал. 3, 19), колико је више дао Михаило? Гаврило је такође био присутан, понекад да донесе радосну вест о рођењу многим женама нероткињама, како пре Закона тако и после њега, а понекад да протумачи пророке, откривења и визије које су видели и на тај начин да их води у веру у Месију који је требало да дође.

Гаврило се поименце помиње у Светом писму, јасно откривајући пророку Данилу не само како ће се Христос родити и распети, већ и колико година касније то треба да се деси (Данило 9).

Најзад, два Арханђела се појављују сједињени у Даниловом пророчанству које се чита на Вечерњем уочи празника, које каже: Данило је постио три недеље у Вавилону и молио Бога да ослободи Јевреје од ропства идолопоклоницима, то јест Персијанцима и Вавилонцима. Анђео Гаврило понудио је Данилову молбу Богу. Анђео који је био одговоран за ове идолопоклонике се опирао и ометао ослобађање Израиљаца, не са лошом намером, већ, како Јероним то тумачи, зато што су се многи незнабошци помешали са Јеврејима и поверовали у правог Бога. Такође може бити да се опирао јер му Бог није открио ослобођење Јевреја. Како год било, дошао је Архангел Михаило и помогао Гаврилу и тако је народ Израиља био ослобођен.

Најзад је дошао тренутак да Син Божији дође на свет, да изврши велики и изузетан задатак спасења човечанства. И у овоме је, такође, Бог ангажовао своје посебне слуге, два арханђела, али са овом разликом: први је дошао Гаврило, па Михаило. Јер Гаврило, чије име, по Светом Проклу, значи „Бог и Личност“, требало је да буде први слуга Логоса, Богочовека. Због тога је тајна откривена само богоугодном Гаврилу, као што смо раније поменули.

Он је послат Царици свих и Пресветој Дјеви Марији и донео јој радосну вест, обраћајући јој се поруком која је спасла свет: „Здраво благодатна, Господ је с тобом“ (Лк. 1, 28). Сам Гаврило је јавио пастирима радосно рођење оваплоћеног Учитеља (уп. Лк. 2, 9), повео мудраце за звездом (Мт. 2, 2-9), објавио мироносицама радосну поруку Васкрсења Спаситеља (Мат. 28, 5). А на Вазнесење, сишао са неба и предсказао апостолима други долазак вазнесеног Христа (уп. Дела Ап. 1,10-11).

Неки верују да је Михаило био анђео који је учврстио и укрепио Исуса када је био у мукама због страдања, како каже Свети Лука: „Јави му се анђео с неба и учврсти га“ (22, 43), долазећи до овог закључка из његовог имена, пошто Михаило значи „снага“. Бога“.

Он је заједно са Гаврилом објавио радосну вест о Васкрсењу мироносицама, како пише Свети Јован Дамаскин у Канону за Арханђеле. Заједно са Гаврилом, прорекао је ученицима долазак вазнесеног Христа (уп. Дела 1,10-11). Управо је он, кажу, ослободио Апостола Петра из тамнице (уп. Дела 12, 7), и тај који је казнио Ирода болешћу, напунивши га црвима тако да је умро (уп. Дела 12, 23).

Са овим што сам вам рекао, показао сам да су Михаило и Гаврило важне слуге великих енергија и дела Божијих…

Докле смо живи, премилостиви поглавари Божији, чувајте нас од саблазни, злоба и искушења свих наших видљивих и невидљивих непријатеља.

У час наше смрти, један десно, други лево, помозите нама грешнима, покривши нас својим златним крилима да душе наше не виде злокобни призор злих демона.

И кад нас узмете, доведите нас у вечне и светлеће скиније Царства Небеског, да са вама славимо једно Тројично Божанство, Коме припада слава, част и поклоњење, у векове векова.

Амин .

ИЗВОР: https://pemptousia.com/2022/11/encomium-on-the-two-great-archangels-michael-and-gabriel-2/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 21.11.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име