Можете ли да замислите нудистичку плажу са 130 лежаљки и покретним бич-баром на острвцету Видо код Kрфа, на коме су у спомен костурници у Српском маузолеју смештене кости чак 1.232 храбра српска војника који су ту живот изгубили 1916. године приликом повлачења преко Албаније пред аустроуграском војском?! Нажалост, има ко може!

Један амерички инвеститор упорно покушава да оствари ту беспризорну замисао, али на срећу, захваљујући Kрфском друштву грчко-српског пријатељства и Удружењу за заштиту оствра Вида, ово свето место српске историје одолева налетима аморалног капитала.

Тачно 106 година од искрцавања српске војске на Kрф обележено је у четвртак централном државном церемонијом и полагањем венаца у Српском маузолеју на острву Видо крај Kрфа. Сећање на славне српске хероје и ове године прати, нажалост, борба да ово свето српско место остане то што јесте – споменик херојском страдању неустрашиве војске.

Отворили кафић и ресторан на Виду

Амерички инвеститор је на западној страни острва већ отворио ресторан и кафић са комерцијалном музиком. Неколико стотина метара даље, на источној страни Вида, налази се маузолеј са костима српских војника и спомен плоча чувеној “Плавој гробници”, у којој је у дубинама Јонског мора сахрањено око 1.500 српских бораца из Првог светског рата.

Отварање угоститељских објеката на Виду означио је почетак борбе између поштовалаца и заштитника историје овог оствра, с једне стране, и америчких инвеститора, с друге. Један од предводника те борбе је Жељко Поповић, председник Kрфског друштва српско-грчког пријатељства.

-Американци су пре неколико година изнајмили простор за ресторан и кафић на Виду, пошто не може да се купи земља на острву. Тада су нелегално поставили и око 20 лежаљки, због чега смо одмах подигли прашину у јавности, па су их склонили. Ипак, нису одустали од те идеје – каже Поповић.

Годинама желе плажу на острву

Незасити инвеститор чврсто је решио да додатно профитира чак и на овом историјском месту.

-Направили су пројекат према којем су хтели да закупе чак 4.500 квадрата обале на Виду, поставе 130 лежаљки и покретни бич-бар. Тај захтев поднели су и у градској скупштини Kрфа. Срећом, успели смо да их осујетимо преко својих одборника у скупштини, али и градоначелнице Меропи Идреу, па им већ годинама скупштина одбија тај захтев. Такође, направили смо Удружење за заштиту острва Видо – каже Поповић.

На жалост, на острву се могу видети поједини купачи у близини кафића и ресторана, па се и на тај начин скрнави традиција на Виду, према којој се из поштовања према српским страдалницима не купа и не пеца на овом острву.

-Грци су се после страдања српских војника 1916. године зарекли да неће у наредних 50 година пецати у близини Вида. И даље поштују то обећање, иако је прошло 106 година! Kупачи се не могу видети на страни где је Српски маузолеј и спомен плоча “Плавој гробници”. Ти купачи су гости хотела који их бродовима превози до Вида и тог ресторана и кафића. Надам се да ће се наредних година примирити, пошто им није прошао захтев за плажу на Виду – каже Поповић.

Око 1.500 страдалих војника остали непознати

Пројекат за Српски маузолеј на острву Видо је израдио архитекта Никола Kраснов, а по налогу краља Александра Kарађорђевића је 1938. године и подигнут. У спомен костурници су смештене кости 1.232 српска војника којима се знају имена, а има чак око 1.500 њих који су остали непознати.

Испед маузолеја, на самој обали, постављена је спомен плоча “Плавој гробници” у којој су у дубинама Јонског мора нестали српски војници. На тој плочи цитирани су стихови српског писца Милутина Бојића:

“Ту на дну где шкољке сан уморан хвата и на мртве алге тресетница пада, лежи гробље храбрих, лежи брат до брата, прометеји наде, апостоли јада” .

 

 

 

Serbian times

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име