Манга је нигеријски хршћанин који је преживио одрубљивање главе. Његову причу једноставно морате чути.

Манга је хршћанин, а Бог зна колико је тешко бити хршћанин у Нигерији (сматра се једним од најопаснијих мјеста на свијету за чланове Цркве): свака два сата један хршћанин буде убијен.

Манга је требао бити међу њима: 2. октобра 2012. младић, који је тада имао 20 година, вратио се кући као и сваке вечери, након студија. Мајка је спремала вечеру. Сасвим обична слика: обитељ, вечера на столу. Затим рафална паљба. Било је 19.30. Припадници Боко Харама, исламистичке скупине повезане с Ал-Qаидом, упали су у кућу – и Мангин се живот окрене наглавачке. Џихадисти поступају према уобичајеној методи: терају старије мушкарце из обитељи да напусте кућу, док мајку и млађу дјецу затварају у другу собу.

Преживио је одрубљивање главе

“Упали су у кућу и тражили да им дамо било што вриједно. Све су покрали и ставили у свој камион. Тада су позвали млађег брата и мене и извели нас из куће. Рекли су мами и малишанима да се закључају у другу собу. Тада су питали мог оца и нас двојицу да ли смо спремни одрежи се Исуса и прихватити ислам. Али отац је то одбио. Па су нам рекли: “Убит ћемо вас.” Одговорио сам им: “Ако нас побијете, што ћете добити?”

Бијесни, ударили су га кундаком, а затим су му одвели оца и убили га. Одрубили су му главу пред Мангиним очима. Тада су и брату покушали одрубити главу и оставили га да искрвари и умре. Исто су учинили и с Мангом. Узели су други нож и покушали су му пререзати врат.

“У том сам тренутку помислио на Исуса док су га прибијали на крст и рекао сам: ‘Оче опрости им, не знају што чине.’ Молио сам и Псалам 118: ‘Нећу умријети, него ћу живјети да објављујем славу Господњу.’ Нисам знао хоћу ли преживјети. Кад су завршили с ножем, изгубио сам пуно крви и оставили су ме да умрем.”

Доктори су одустали

Људи Боко Харама направили су бомбу и објесили је на врата њихове куће. Унаточ свему, неколико сусједа имало је храбрости прићи њиховом посједу и чули су мајку како плаче. Потом су позвали сигурносне службе.

У међувремену, у болници више није било крви и нешто се морало прикупити. Када су сестре видјеле Мангу, мислиле су да је већ мртав. Његова мајка им је рекла да јој је муж умро и преклињала је: “Учините што можете да спасите моја два сина!”

“Одвели су нас у операцијску салу и спасили мог брата. С обзиром на стање у којем сам био, морали су довести искусне кирурге, који су покушали све. Али ништа није помогло и морали су одустати.

Но, електрокардиограм је показао да ми срце опет куца. Исус је био на дјелу!”, каже Манга.

Манга је преживио Божјом милошћу

Доктори су били муслимани, али ми је један од њих рекао:

“Твој Бог је живи Бог! Одлучили смо те напустити, али те твој Бог није напустио!”
Овај доктор је био запањен колико се брзо опоравио од операције!

Нешто касније, мајку је отела иста скупина Боко Харам. Она и друге жене биле су заточене у шуми. Но, захваљујући молитви и посту браће и сестара, пуштена је и сада је опет код куће. У Тимотеју 3,12 стоји да ће сватко тко жели живјети побожно у Христу Исусу бити прогоњен. То значи да ћемо, ако задржимо свој хршћански идентитет, увијек бити прогоњени, на овај или онај начин.

Затим су партнери Портес Оувертеса интервенирали на различите начине. Храбрили су Мангу и обитељ, молили за њих, доносили им храну. Финанцијски су их подржали да наставе студиј.

Манга је завршио факултет.

“Ситуација у Нигерији постаје све гора. Ако сте хршћанин, не можете ићи на факултет или не можете добити посао. То је зато што су они на власти муслимани”, каже он.

Властима се не можеш жалити, јер су сви муслимани и научени су да је убојство хршћанина част. Дакле, морају стално бјежати да би преживјели.

“Права ситуација у Нигерији надилази све што се може прочитати на интернету. Како се борити против ситуације изједене корупцијом и злом? Једино на што се можемо ослонити су Божја ријеч и ваше молитве. Ситуација је изван нас, али знамо да је наш Бог живи Бог који може промијенити ситуацију у трен ока. А и да је не промијени, и даље бисмо му били вјерни. Зато наставите молити за нас, то је најбоља ствар коју можете учинити за Нигерију”, закључује Манга.

 

 

 

novizivot.net

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име