У Прагу, под окриљем Чешке православне цркве, постоји црквена општина „Свети Кнез Лазар“ коју води свештеник Срђан Јаблановић. Литургије се служе у православној Цркви „Успења Пресвете Богородице“, са које се чује даровно звоно краља Александра Карађорђевића, које звони 95 лета.

Појање верујућих у данима Великог поста који претходи најрадоснијем хришћанском празнику над празницима – Ускрсу. Служи се на црквенословенском, српском и чешком.

Црква Успења Пресвете Богородице у Прагу изграђена је и освештана 1925. године, коју су подигле руске избеглице, које су избегле од Октобарске револуције.Од самог почетка изградњу храма помагао је и наш краљ Александар Карађорђевић и финансијски, па и у даровима. Његов поклон је највеће звоно на цркви, које је он донео на Видовдан 1928. и које и данас звони“, каже јереј Срђан Јаблановић, свештеник овог храма.

У крипти Богородичиног храма похрањена су сведочанства српске прошлости.

„Овде је сахрањено и 130 Срба из Првог светског рата. Овде се чува успомена на краља Александра Карађорђевића, који је долазио у Праг у цркви о посту. Централно место заузима крст посвећен краљу Александру Карађорђевићу, где се у дну крста налази и део његове кошуље натопљене крвљу из атентата у Марсеју. Поред тога, овде у крипти је сахрањен и први премијер Чехословачке Карл Крамаж и његова жена Надежда“, наводи јереј Срђан Јаблановић.

 

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име