Тамо где постоји права смиреност, сви окови су скинути.” -Свети Јован Лесвичник, Лествице божанског успона 

„Ови затвореници су посрамили мој молитвени живот. -Митрополит Денверски Исаија, након посете затвору са директором за обуку и духовну негу Православне хришћанске затворске службе ОЦПМ, оцем Стивеном Паулијем

Џон је 2019. осуђен на осамнаест месеци у затвору средње безбедности. Недуго након казне, осетио је потребу да почне да иде у капелу и на часове проучавања Светог писма које је водио не само затворски свештеник, већ и неколико других затвореника „који су били изузетно страствени према Исусу и Речи Божијој.” Један од ових затвореника био је Џорџ, који је одрастао као православац и који је већ био укључен у ОЦПМ. Џон је почео да се моли и чита Свето писмо свакодневно, али када су православне брошуре које је Џорџ поделио довољно инспирисале Џона да се придружи ОЦПМ-овој мејлинг листи, тада су ствари заиста почеле да се мењају.

Мање од недељу дана касније почео сам да добијам иконе и молитве и прелепе слике Божјег стварања сваке недеље више од годину дана. Понекад сам добијао више од две или три преписке недељно од ОЦПМ-а са инспиративним порукама, подсетницима о томе за кога да се молим и залажем, а доследност је била запањујућа! Почео сам да додајем време за молитву у своју дневну рутину, и мој молитвени живот је буквално процветао. Што сам више проводио времена са Богом, то сам постајао свеснији Његовог присуства, и схватао сам да Он не само да ме је чуо, већ је директно одговарао на моје молитве. Ушао сам у затвор са плитком вером, а напустио затвор са дубоком вером и новим идентитетом.”

Али Џонов живот се није мењао само због њега. Христос је почео да служи другим затвореницима преко Џона.

Сваки пут када бих добио икону, или прелепу слику природе (божије дивне творевине), украсио бих своју затворску ћелију и тамносиви зидови постадоше светиња, света и Господу угодна, пуна светлости и лепоте. Моји сапатници су на мене гледали као на духовног вођу и заказивали време са мном да науче и примењују Божју Реч у својим животима и односима.”

Џон је само један пример трансформације којима су особље и волонтери ОЦПМ-а били сведоци у затворима широм Америке. Тама тамнице није искључена из светлости Христове; заиста, у најмрачнијој околини Христос сија још јаче.

Иако смо захвални за начине на које смо били у могућности да служимо онима који су у затвору, оно чега су људи изван нашег службе можда мање свесни јесте како су затвореници служили нама. Ово не би требало да нас изненади. Сам Христос је рекао када проводимо време са онима у затвору, ми проводимо време са Њим (Матеј 25:36).

У огромној усамљености затворског система, не трпе само затвореници, већ сви ми. Ако се Христос поистовећује са затвореником, све што се учини затворенику, учињено је и Христу. Кад је затвореник закључан, закључан је и Христос. Када смо одвојени од оних у затвору, ми смо одвојени од Христа.

У ОЦПМ-у желимо да премостимо ову раздвојеност тако што ћемо поделити нешто од онога чему смо сведоци од затвореника, како бисте и ви били благословени од њих као што смо и ми благословљени.

Током овог Великог поста, ОЦПМ ће објављивати серију размишљања о затворској служби, молитви и покајању под називом Заједничко вазнесење, окупљајући приче из наше службе са одломцима из „Лествице“ Светог Јована Лествичника, коју читају православни хришћани широм света.

Велики пост је време када се православни хришћани подстичу да уложе нове напоре да се приближе Христу. Надамо се да ће вам дељење ових прича неће само показати како Христос делује у и кроз животе затвореника, већ ће такође осветлити како Христос делује у вашим животима и кроз њих. Попут Џона, нека сви будемо надахнути овог поста да се трудимо ка Христу – не због себе, већ због других.

Можемо бити са Христом у затвору. Можемо учити од затвореника на путу покајања. Кроз Христову силу можемо радити на уздизању заједно, да се Бог прослави.

 

ИЗВОР: https://theocpm.org/2022/03/01/together-with-christ-in-prison/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

ОБЈАВЉЕНО: 05.03.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име