И Светлост светли у тами и тама је не обузе“ (Јн 1,5). Таква Светлост, која нас уводи у пречезнути простор Божији и преображава време у коме се развија наше постојање у Вечност, пројављује се у лику и делу Јована Њежића, академског сликара и вајара и дугогодишњег корисника Верског Добротворног Старатељства Архиепископије београдско-карловачке. Управо ова и оваква Светлост није дозволила да се богољубива и раскошна душа Јованова упрља многим трзавицама, неправдама и беспућима мора живота кроз које је призван да броди. Јован је бивао већи што је био слабији, сведочећи величанствене, парадоксне речи апостола Павла „Зато сам добре воље у слабостима, у ружењу, у невољама, у прогоњењима, у тугама за Христа, јер кад сам слаб онда сам силан“.

 

 

Путеви Јовановог живота одводе нас од Љубљане, у којој је стекао образовање, преко Загреба у којем је својевремено имао атеље, па све до Лондона, Париза, далеког Њу Јорка и Беверли Хилса..Египта. А ко би тек могао побројати сва пространства којима је путовао у себи, путујући по свету. Крајем прошлог века, није било значајнијих културно-уметничких манифестација, догађаја или симпозијума на којем Јован није био почасни гост или на којима се и његово име или макар неки његов рад не би споменуо. Испред националне делегације је отварао EXPO у Севиљи 94`, као и у Хановеру 2000-те. За разлику од тада, данас се ретко спомене чак и споменик, покрај којег многи житељи Београда свакодневно прођу. Реч је о необичном споменику у облику труднице, названом „Побједа“ и постављеном уочи Самита несврстаних 1989. године на којем је и сам аутор узео учешћа.

Верујем да је сваки такав уметник, заправо ништа друго до подражавалац врховног Креатора. Управо због тога, живот Јована сведочи да чак и кад живот изгуби спољашње оквире, устаљене норме и удобности, докле год постоји богомдани таланат и задатост да се израсте у Човека, дотле и борба и живот имају смисао. У томе је спасоносна динамика преображаја „из славе у славу“.

Овим људима није било довољно, а ни потребно пуко преживљавање, већ проналазак есенције у егзистенцији. Ту је врело живота, и они сведоче да су живи, да раде, дишу и стварају, и ВДС је препознао могућност да да скромну подршку и са благословом Преосвећеног Владике Јустина приређује следећи догађај: Добротворно донаторско вече са изложбом радова Јована Њежића и пригодним културно-уметничким програмом.

Вече ће се одржати 30. јуна у просторијама Уметничког-клуба „Љубичица“ на адреси Господар Јованова 33. У оквиру вечери постоји могућност куповине Јованових слика. Позвани су сви људи добре воље да својим присуством увеличају ово сабрање и потпомогну у остваривању циља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име