У   међуратном периоду Народно позориште је  радило у згради код споменика  на Тргу републике, малој позорници у палати Луксор” и у згради на Врачару. У сезони 1936/37 изведене су 573 редовне представе (401 драмска представа, 153 оперске представе и 19 балетских представа) и 45 ванредних приредби. Од ванредних представа изведене су : У корист Руског Црвеног крста 14 децембра 1936. „Евгеније Оњегин” (сцена двобоја), „Лабудово језеро” (други чин) и „Кнез Игор” (Половецки логор)…. .  Од свечаних представа били су Свечана академија поводом прославе шездесетогодишњице Друштва Црвеног крста Краљевине Југославије 1876-1936. 20 септембра 1936, изведена је „Коштана” од Коњовића. Изведен је „Далибор” у част државног празника независности Чехословачке 27 октобра. „Мајстори” у част конгреса Бугарско-југословенских лига, 18 јануара. Изведена је „Продана невеста” у сарадњи са Савезом југословенско-чехословачких лига а у част рођендана Томе Масарика 7 марта. У част делегата скупштине Главне набављачке задруге  изведена је „Печалбари”. ….. У част делегата Главног савеза српских земљорадничких задруга на малој позорници (палата  „Луксор”) изведени су  „Скакавци” 30 септембра. … . У  згради код споменика одржан је Бал за зимску помоћ, 27фебруара, затим Концерт Прве женске реалне гимназије у Београду 14 марта, … . У  згради на Врачару била је представа Руског театра у Београду  „Цар јудејски” од К.К. Романова 12 маја, … . За ђаке играни су комади : „Чаша воде”, „Ослобођење Косте Шљуке” и „Дон Карлос”. Опере су преношене преко радија.

Соколска жупа Београд приредила је свечану академију у Народном позоришту 20 јуна 1937. …. . У згради на Врачару  била је одржана Академија Соколског друштва Београд I  16 маја ….  Члан особља Драме на раду у Народном позоришту у Сарајеву био је Боривоје Јевтић, а у Народном позоришту на Цетињу Витомир Богић. У Драми су гостовали бивши чланови Московског художенственог театра Вера Греч и Поликарп Павлов.  Опера је  у сезони 1936/37 године извела 140 представа у згради код споменика, 1 представу  у згради на Врачару, 1 представу на гостовању у Новом Саду и 11 представа на  гостовању у Сарајеву. Извела је 4 премијере и 31 стару оперу. Премијера опере Јакова Готовца „Еро са онога свијета” била је 17 априла 1937 у  згради код споменика кнезу Михајлу. Опера је гостовала у Новом Саду 19 септембра 1936 и извела као једну представу  „Кавалерија рустикана” и  „Пајаци”. Опера Народног позоришта из Београда, у сарадњи са Народним позориштем  у Сарајеву гостовала је у Сарајеву од 12 до 20 јуна 1937. За то време обуставила је рад у Београду. Наступала је  у згради  Народног позоришта  у Сарајеву. Приказане су опере  „Кармен”,  „Сорочински сајам”,  „Трубадур” (дневна и вечерња представа, 13 јуна),  „Отело”,  „Мињон”,  „Бал под маскама”,  „У долини”,  „Фигарова женидба”,  „Еро са онога света”,  „Тоска” и  „Продана невеста” (дневна и вечерња представа, 20 јуна 1937).  Балет је у току сезоне извео домаћу премијеру  „Имбрек з носом” од  Крешимира Барановића 24 априла 1937 у згради код споменика. Углавном је играо балете руских аутора : „Половецки логор”, „На Кавказу”, „Шехерезада” „Лабудово језеро”, „Очарана лепотица”, „Рскало”.

Народно позориште у Београду је сем редовних представа приређивало и ванредне. Између осталих друштава сарађивало је са Савезом Сокола. Соколска друштва су тежила  културном уздизању народа па су сем организовања дилетантских група организовали гостовања професионалних глумаца у својим Домовима. Соколско друштво у  Старом Бечеју успело је  да доведе у варош Прашку групу Московског Художественог театра 1930.  Соколско друштво Стара Пазова приредило је је „Чеховљево вече” 7.6.1938. са художественицима Павловим, Гнечовом и Зарјином. По извештају у гласнику Соколске жупе Београд „Око Соколово” успех је био колосалан. И из околних места било је света.

Народно позориште је тежило да позоришна уметност што дубље продре у све слојеве друштва. Наступала је са својим представама у Новом Саду и Сарајеву.  У сарадњи са удружењима приређивала је позоришне преставе поводом важних догађаја и скупштина. Уступала је своје просторије за свечане академије. Опере су биле преношене преко радија. Са своје стране соколи су тежили културном уздизању народа и доводили групе професионалних глумаца у своје домове у мањим градовима. Обновљено Соколство наставило је да приређује своје свечане академије у Народном позоришту у Београду.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име