Инес Црнокрак, позната српска манекенка која је велику каријеру протекле две деценије градила у светској метрополи моде, Њујорку, одлучила је да отвори онлине школе ћирилице и српског језика и да се убудуће бави занимањем које ће је, како каже, учинити поносним.

-Школа се зове “Сербика” и ја сам последњих годину дана мог живота посвећена овом пројекту чији је примарни циљ да приближи српски језик деци дијаспоре на забаван начин, као и да их научи да читају и пишу ћирилицу, која је нажалост угрожена и бори се да не буде заборављена. Забрињавајући су подаци који кажу да 55% деце која су рођена и живе ван матице не познају ћирилицу у потпуности. Зато за мене ово није само посао, већ и једна патриотска прича којој сам пришла пуног срца, каже Инес на почетку разговора за Сербиан Тимес.

У току пандемије, кад је цео свет стао, она је кренула да креира свој тим, који је у цео пројекат ушао волонтерски, јер је “свима њима циљ школе био важнији од било каквог хонорара”.

-Радили смо више од годину дана и сада са поносом представљамо наш труд и верујемо да ћете нам и Ви помоћи да што више људи види како ми водимо борбу за очување ћирилице.

Инес Црнокрак живи у Њујорку већ 16 година, а за то време изградила је име у модном свету сарадњом са највећим светским дизајнерским именима, модним кућама и часописима, попут Vogue, Elle, Dior, Marc Jacobs, Chanel, Dolce and Gabbana, Yves Saint Laurant и многим другим.

-А онда сам одлучила да каријеру заменим мајчинством, и нисам се покајала. Данас, као запослена мајка, разумем колико је тешко родитељима да одвоје време да децу науче још један језик, уз све обавезе које доносе примарне школе и језици у државама у којима живе.

Зато смо осмислили читаву платформу на којој бисмо децу прво описменили, а затим им пружали едукативно-забаван садржај на српском језику, пратећи трендове у онлајн школовању, али и интересовању нових генерација. Пошто је платформа онлајн, и самим тим доступна у свим деловима света, као и у свакој временској зони, родитељима је апсолутно олакшана организација школовања, истиче Инес и додаје:

-Учење на нашој платформи представља комбинацију традиционалне методе учења азбуке са анимираним лекцијама и креативни приступом, све то кроз идивидуални рад наставника са дететом.

САЧУВАТИ ЋИРИЛИЦУ ПО СВАKУ ЦЕНУ: Основни циљ Школе српског језика “Сербика”
Школа “Сербика” почела је са радом пре десетак дана, што се поклопило са надолазећим празницима, па је њихов тим спремио занимљиве новогодишње поклоне, али и попусте за оне који се пријаве за учење српског језика на њиховом сајту www.сколасербика.цом.

-Наша мисија је да направимо армију чувара њеног величанства ћирилице. Надамо се да ћете увидети лепоту и важност наше мисије, и својим читаоцима пренети ову причу и поруку да сви треба да будемо поноси на наше писмо, нашу ћирилицу и да је морамо сачувати ми и наша деца, јер нема ко други, завршава поруком наш разговор Инес Црнокрак.

 

 

Serbian Times

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име