Патријарх московски и целе Русије Кирил позвао је власти Црне Горе да зауставе прогон СПЦ и укину дискриминативни закон који предвиђа одузимање имовине Српске православне цркве на територији земље, наводи се у саопштењу које је објављено на сајту Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије.

„Пре пола године усвојен је дискриминативни закон који је усмерен на национализацију црквене имовине, пре свега цркава и манастира. Обећавају да ће формирати ‘аутокефалну цркву’ уз учешће локалних расколника. Позивам цивилне власти Црне Горе да укину дискриминативни закон који је унео поделе и раскол у црногорско друштво, да зауставе прогон православне цркве, прекину са покушајима да уместо ње формирају неку другу црквену структуру“, наводи се у саопштењу.Патријарх је упоредио ситуацију у Црној Гори са ситуацијом у Украјини.

„Лидер секуларне државе не може да створи цркву. Горки плодови такве политике могу се видети у Украјини, где је пропао покушај ‘уједињења народа’ успостављањем нове ‘локалне цркве’. Та авантура је само продубила раскол и донела муку милионима православних Украјинаца“, констатовао је руски патријарх.

Притисак на вернике непрестано расте. Њихова многобројна окупљања показују да они више не могу и не желе то да трпе. Јавно понижавање свештенства од стране представника власти постало је норма. И то у држави која свој настанак дугује Цркви, у чијој је историји постојао многовековни период када је митрополит био носилац не само црквене, него и секуларне власти“, наглашава се у саопштењу.

Подсетимо, након „ујединитељског сабора“ који је 15. децембра 2018. године одржан у Кијеву, у Украјини је објављено стварање украјинске аутокефалне цркве за чијег је поглавара изабран Епифаније Думенко.

Крајем 2018. године, на иницијативу тадашњих украјинских власти и Цариградске патријаршије, формирана је расколничка структура — такозвана „Православна црква Украјине“. У јануару 2019. године неканонска црквена структура је добила томос од цариградског патријарха Вартоломеја.

 

 

РПЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име