Иако је по њему име добио један од највећих светских тениских турнира, Ролан Гарос никада није одиграо ниједан такмичарски меч! Ово није никакво чудо пошто славни Француз заправо и није био тенисер, већ је светску славу стекао у једној потпуно другој области.

Ролан Гарос, чувени тениски турнир у Паризу, ових дана ће достићи свој врхунац. И док љубитељи белог спорта уживају у врхунским мечевима и потезима својих омиљених играча, мало је оних који знају ко се крије иза имена овог спектакла.

Ролан Гарос је био прослављени ратни пилот у Француској најзапаженији по својим акцијама у Првом светском рату. Ипак, и пре овог сукоба је био познат у ваздухопловним круговима.

Његова слава је достигла врхунац када је 1913. године постао први човек који је у непрекидном лету прелетео Средоземно море од Фрежиса на југу Француске до Бизерте у Тунису. Било му је потребно 7 сати и 53 минута, а подухват му је донео светску славу.

А онда је почео Велики рат…

Ролан Гарос се придружио француској војсци и постао ратни пилот. Након неколико мисија, Ролан је схватио да је истовремено летење и пуцање претешко па је, уместо на бочну страну, аутоматску пушку причврстио на предњи део борбеног авиона. Тако је себи олакшао гађање противника, а да би пропелере заштитио од оштећења непријатељских метака, на авион је поставио металне клинове.

У кратком року на овај начин је срушио три немачка авиона, што му је донело велики углед. Ускоро је његов систем увео праву револуцију у ратовању на небу, а Ролан Гарос је тако постао један од првих борбених пилота на свету.

Ратна срећа је Ролан Гаросу окренула леђа 18. априла 1915. када је његов авион оборен изнад немачког дела ратишта. Одведен је у заробљеништво и оданде је успео да побегне тек после три године. Чим је поново стигао на територију Француске, вратио се у војску и поново полетео.

Показало се да је одлука да поново приступи војсци била фатална за храброг пилота. Ролан Гарос је поново оборен 5. октобра 1918. изнад градића Вузије, у Арденима. Погинуо је ни месец дана пре краја рата.

Где је у свему томе тенис?!
Иако је по њему име добио један од највећих светских тениских турнира, Ролан Гарос током живота никада није одиграо ниједан такмичарски меч!

Тенис је играо рекреативно у студентским данима, истицао је да је реч о веома узбудљивом спорту, али је заправо био шампион у једној другој дисциплини – Ролан Гарос је 1906. године постао првак Француске у бициклизму.

Kако се онда догодило да тако значајан тениски догађај понесе његово име?

Овај тениски турнир има веома дугу традицију и играо се на државном нивоу још од 1891. године. Мечеви су се одржавали на травнатој површини на једном од два стадиона у Паризу – на Стад де Франсу и РЦФ-у.

Године 1925. године, турнир је постао међународни, а за потребе Дејвис Kупа 1928. године челници Стад де Франса су уступили тениској федерацији три хектара земљишта за изградњу терена.

Имали су само један услов – да се нови стадион и турнир назову Ролан Гарос.

 

 

 

 

Историјски забавник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име