Филмски хит „Опенхајмер” о америчком физичару, оцу атомске бомбе, није само донео профит филмаџијама него је оживео и вишеструко повећао посету историјском парку у Лос Аламосу, који је годинама прилично таворио.

После филма овенчаног бројним Оскарима, туристи су похрлили у парк и у Музеј националне лабораторије, место рођења А-бомбе у пустињи Новог Мексика.

Није било много туриста спремних да проведу годишњи одмор или викенд далеко од главних америчких градова и туристичких атракција у срцу пустиње. Али то се променило од јула прошле године када је филм, који је заиста феноменалан, почео да се приказује широм Америке, рекли су туристички радници за агенцију АФП.

У овом месту је у највећој тајности на пројекту „Менхетн”, на изради нуклеарне бомбе радила група научника из целог света. Туристи обилазе дрвене приземне куће (у једној таквој је живео и чувени физичар), разгледају планове и лабораторију, ту је и контролна тачка „чек поинт”, као и занимљива обележја уз пут којим су се пре осам деценија становници малог града подсећали да забораве оно што су овде чули и видели и да о томе никоме не говоре.

Научници су са својим породицама у овим баракама живели да не би губили време, али ни фокус с онога што је био највећи тајни задатак у току Другог светског рата: израда и проба нуклеарних бомби касније бачених на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки. Управо због осетљивости теме, у Јапану је овај филм приказан читавих осам месеци пошто га је видео цео свет.

На интернет страници историјског парка може се прочитати да је Њујорчанин Роберт Опенхајмер са 18 година стигао у Нови Мексико, јер је његов отац мислио да ће му сув пустињски ваздух и много кретања на отвореном поправити здравље. Управо је он америчкој влади предложио да изоловану школу за дечаке у Лос Аламосу с припадајућим објектима употребе као тајну лабораторију. Веровао је да ће ова област с раскошним пејзажима и стрмим литицама и врховима и на друге утицати подстицајно и позитивно. Како је новинарима АФП-а рекао историчар Националне лабораторије Ник Луис, Опенхајмер је био добар домаћин, али врло сложена личност, свесна шта његов проналазак доноси човечанству.

Историјски парк је готово непромењен у односу на време кад је био тајанствени град. Једна од средишњих објеката у парку и данас је школска сала, коју су научници користили за заједнички боравак, па и прославу успеха пројекта „Менхетн” када је завршен. Имали су и мало позориште, чак и скијашке стазе!

Ипак, Тринити, део полигона Бели песак место на ком је обављен експеримент експлозије прве атомске бомбе за јавност је доступан само два пута годишње, обично прве суботе у априлу и треће у октобру, када војска има својеврсни дан отворених врата. Ове године је у априлу био отказан.

 

 

 

magazin

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име