Још је римски историчар Јосиф Флавије писао како је Јавне био жариште јеврејске активности.

Ново археолошко откриће у Израелу баца светло на Јавне односно Јабнех, древни град који су дошле јеврејске вође након пада Јерусалима после побуне против римске власти.

Током ископавања откривене су рушевине зграде, а у рушевинама посуде направљене од кречњака, материјала који је коришћен у јеврејским верским обредеима. То указује на присуство законодавне скупштине – Синедриона, саопштила је Израелска управа за антиквитете.

Још је римски историчар Јосиф Флавије писао како је Јавне био жариште јеврејске активности. Према јеврејском писму, Санхедрин или Синедрион је управо тамо реконституисан током побуне која је довела до борби у Јерусалиму у другом веку.

„Ово је глас из прошлости, из периода када је јеврејско руководство спасило преостале делове од пада“, наводи се у саопштењу Управе.

У близини локације откривено је и гробље са десетинама гробова, укључујући саркофаге, и више од 150 стаклених бочица постављених на врхове гробница, за које је Управа рекла да су вероватно коришћене за складиштење мирисних уља.

Јабнех

Насељен од стране Филистејаца, Јабнех је дошао у јеврејске руке у 8. веку пре нове ере.

Након што су Римљани уништили Јерусалимски храм, академија у Јабнеху — коју је основао рабин Јоханан бен Закај — постала је један од најважнијих центара јеврејског учења. На састанку рабина који је тамо одржан око 100. године нове ере, утврђен је коначни канон хебрејске Библије.

Kрсташи су у Јанабеху подигли тврђаву у 12. веку.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име