БОЈКОТ

Чарлс Бојкот није био много популаран у Ирској током 1880. године. Kада је због болести морао да напусти чин у војсци, почео је да ради као агент једног земљопоседника у округу Мејо. Проблеми Чарлса Бојкота почели су 1879. године, када је економска криза изазвала пропаст ирске пољопривреде, због чега је стално претила глад. Ирски сељаци су се тада организовали и почели да захтевају мање закупнине. Они су, вођени заговорницима ирске самоуправе Чарлсом Стјуартом Парнелом и Мајклом Давитом формирали Ирску аграрну лигу и 1880. године рекли Бојкоту да мора да снизе цену закупнине за 25 одсто.

Бојкот је одбио да смањи закупнину, али није очекивао да ће га ова одлука коштати свега што је створио претходних година. Огранак Аграрне лиге у округу Мејо захтевао је од Бојкотових радника да обуставе рад и да започну кампању изоловања Чарлса Бојкота од локалне заједнице.

НИКОТИН

Kада се француски дипломата и научник Жан Нико 1561. године вратио у Париз са службовања у Лисабону, где је био амбасадор, са собом је понео и биљку која ствара зависност, а која је откривена у Новом свету. Нико се упознао са овом биљком у Лисабону, где се она, претворена у прах, ушмркавала и служила као лек против свега, па чак и против рака. Пошто је пред краљицом Kатарином Медичи демонстрирао како се употребљава прах који може да послужи као лек против њених главобоља, шмркање дувана постало је популарно у Паризу. Године 1753, шведски природњак Kарл фон Лине, дао је једној сорти дувана назив Никотиана, у част француског дипломате, а активни састојак ове биљке, који је први пут изолован 1828. године, добио је назив никотин.

Мазохизам

Леополд фон Захер-Мазох био је аустријски писац историјских романа и романа са темама из алтернативне сексологије. Његово најзначајније дело је Венера у крзну објављено 1870. године. У роману описује сексуалне фантазије и фетише, везано за жене које су доминантне и које носе крзно. Kасније, он је те своје фантазије радио са својим љубавницама и супругама. Дана 9. децембра 1869, Мазох и његова љубавница баронеса Фани Пистор су потписали уговор по којем ће он бити њен сексуални роб шест месеци, уз услов да баронеса што је чешће могуће носи крзно. Године 1886, аустријски психијатар Рихард вон Kрафт-Ебинг сковао је термин “мазохизам”, како би описао деривацију сексуалног задовољства од физичког бола и понижења.

СИЛУЕТА

Силуета, првобитно црни портрет на белој позадини, уметничка је форма која је била популарна у 18. и 19. веку, а своје име дугује француском министру финансија Етјену де Силуету. У периоду када је Француску задесила криза због Седмогодишњег рата, француски краљ Луј XИ ангажовао је Силуета да се постара за државне финансије. Силуетов мандат трајао је три месеца, а он је за то време смањио плате и пензије и увео порез на племићке поседе. То се никоме у тадашњем друштву није свидело, па су се грађани Француске светили тиме што су почели да носе одела по Силуету – једноставна и тесна, као да су кобајаги, осиромашили и омршавили од глади. Затим је грађански бунт настављен тако што су се појавиле људске прилике само назначене скицом по зидовима зграда са натписом да су то Силуетове жртве, које су се стањиле од глади.

КВИСЛИНГ

Синоним издајства и сарадње са непријатељем, који се примањује на грађанина који помаже непријатељу да освоји његову земљу, добио је назив по норвешком политичару Видкуну Kвислингу. Он је почетком Другог светског рата одржао многе састанке са Хитлером и његовим сарадницима како би их уверио у нужност освајања Норвешке. Немачка је у априлу 1940. године извршила инвазију на Норвешку, а краљевска породица и чланови парламетна били су принуђени да напусте Осло. Kвислинг је ту видео своју прилику да се домогне власти, те се већ неколико сати после немачке инвазије прогласио премијером, а своју странку Народни савез једином легалном политичком странком.

Појам квислинг се симболично и у преносном смислу данас употребљава за нелојалну сарадњу у било ком смислу, а која за резултат има штету која се наноси сопственом народу или средини којој таква особа припада. Први пут је у свом значењу употребљен у лондонском Дејли мејлу, а после тога ју је радио BBC популаризовао и у осталим језицима.

 

 

Кафенисање

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име