• Дошли смо са мало поштовања за њих, а враћамо се пуни дивљења. Видели смо народ миран, самопоуздан, родољубив. Нашли смо најбоље војнике на свету, храбре, послушне, трезвене, вољне да жртвују живот за земљу и националну идеју. 

Норвешки пуковник Карстен Ангел

 • Као и данас, тако и по византијским изворима који су увек строго оцењивали Словене, храброст је била истакнута врлина Срба. Историја прича о многим српским људима који су се снагом, храброшћу и пожртвованошћу показали достојним места поред хероја свих народа.

Феликс Каниц, путописац

 • U Србији и Црној Гори виђа се вандредно велики број лепих жена. Са чуђењем ћете наћи у беди и прљавштини једне брдске колибе жене класичне лепоте. Неупоредив је слободан, велики поглед тамних очију између дугих трепавица, а испод оштро изразитих обрва. Између усана леко извијених, светле се правилни, бљештећи бели зуби. Лице је обавијено тамним таласима косе која се повија.

 Фридрих Валиш

 • Српски војник је непобедив. Не можемо ништа против Срба. Српски сељак је без порока, нежан и великодушан. Српски војник стално односи победу зато шро је финији, интелигентнији, дисциплинован и високог морала.

Џавид – паша, турски заповедник Битоља

 • Ви не полазите ни на италијански, ни на руски, ни на француски фронт. Ви полазите у борбу против једног новог непријатеља, опасног, жилавог, храброг и оштрог. Ви полазите на српски фронт и Србију, а Срби су народ који воли слободу и који се бори и жртвује до последњег. Пазите да вам овај мали непријатељ не помрачи славу и не компромитује досадашње успехе.

Немачки генерал, федермаршал Аугуст фон Мекензи

 

 • Насиље великих и моћних често зна да се окрене против њих. Најбољи пример да се не треба иживљавати над малима јесте пример малог српског народа који је ставио тачку на једну царевину, која је трајала скоро хиљаду година- Хабзбуршку. 

Исидора Данкан

 • Симпатичан свет ти Срби. Редак осећај за гостопримство и поверљива присност која краси само оне што знају да буду изврсни пријатељи.

 

 

Жан – Пол Белмондо

 

 

 • Важно је да један народ кроз све векове бројних искушења задржи свој урођени темперамент и своју традиционалну симболику. Срби су као мало ко у овом делу Европе у томе и успели.

Франц Лист

 

 • Срби имају много тога заједничког са Шкотима. Верни су својој традицији и дубоко је поштују. Могли би и стотину година да живе под нечијом паском, али не би заборавили свој идентитет. Поседују изузетну гостопримљивост и воле све који их посећују. С друге стране, исто су тако тврдоглави и тешко мењају мишљење, а према женама не показују претерану нежност.
 • Шон Конери

   

  • Господо, не заваравајте се! Срби не љубе оне који их држе под јармом. Немам поверења у СРбе и њихове вође, чак и кад ми овде, у Бечу, љубе скуте. Немам вере у њих, али су ми потребни.

  Марија Терезија

   

  • Српска епска књижевност је бисер у еврпоској ризници, коју ће немачки пеници тек откривати у наредним столећима. Дивим се тим чврсто извајаним ликовима и карактерима протканим оним дубоким, доследним особинама, које заслужују поштовање због верности себи и неодступања од своје вере у идеје и завештења својих предака.

  Јохан Волфганг Гете

  • Немојте дозволити да ваша лепа душа пропадне у ђубрету. Ја верујем у будућност вашег народа. Дух Косова, Карађорђа, Куманова и Кајмакчалана поново ће се пробудити. Мора се, међутим, брзо пробудити. Судбина вам је у властитим рукама: блистава будућност или поново ропство!

   

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име