Хришћанство види жену равноправном потпуно са мушкарцем. Бог је створио жену од ребра човековог, не из костију стопала да је човек гази, нити из лобање човекове да жена командује човеку, већ из ребра које се налази близу човековог срца, да буду једнаки, да живе у срдачној љубави и једнакости у савршеној слози.

Руски светитељ Игњатије Брјанчанинов је учио да је Бог узвисио жену људском чашћу и образом Божјим исто као и мушкарца и да је жена такође искупљена Крвљу Христа Спаситеља.

Сетимо се речи мудрог Владике Светог Николаја где каже:“ Жене су у Хришћанству и његовој Цркви нешто што увек миомирише. Морамо признати боља су половина света. Рад је са њима увек захвалнији, спремније су примити милосрдну поруку и мудрост Јеванђеља, затим овај духовни горостас велики светитељ Српске православне цркве и читаве васељене каже: „оне су хришћанство испуниле самарјанством и љубављу. Као жене и мајке, као носиоци породичне мисли и кућног живота, имају више утицаја на духовно формирање будућих поколења и нараштаја.У самој природи им је да се више жртвују и више воле.“

Затим свети Владика расуђује:“ Физички су зависније и слабије од мушкараца и зато осећају већу потребу за Богом. Све оне „мале Марије“ које су „бољи део изабрале“ у Цркви су увек биле духовне мироносице и зато на њих се Црква ослања и рачуна, њима проповеда Христа и њих приводи Господу оним Његовим чувеним речима: „Што ометате жену? Она учини добро дело на мени“. (Мт. 26,10)

Зато браћо, како нас учи светитељ Божји, свети Владика Николај (Велимировић), поклонимо се светим мајкама и женама српским, и помолимо се са блогодарношћу Господу Богу: „O, Свевишњи Господе, Боже, хвала Ти што си даровао српском народу такве и толике матере, које остадоше верне закону Твоме. Уведи их, Господе, у Царство Твоје вечно, тамо где се у вишњој и вечној Србији сија лик Светога Саве и Свете Петке српске, и Духом Твојим Светим, Господе благи, испуни, оснажи и управи садашње и будуће мајке, овога Твога крстоносног поколења, које ће Теби служити и Тобом се прослављати. И помози нам, Оче наш небесни, да се и ми, као деца Твоја, вежемо уз Тебе љубављу деце према родитељу своме, а Ти се вежи уз нас љубављу родитеља према деци својој, да Ти будеш наш и ми Твоји, на век века. Амин.”

Свети Теофан каже: „Има благочестивих жена у свету, одевених у светле хаљине, које имају дух монахиње; а има и замонашених, у чијем је срцу свет.“

 

 

Фејсбук Свештеник Ненад Андрић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име