На маргинама Прве међународне конференције „Електронски медији и православно пастирско саветовање“, дописник Правмира наставља разговор са њеним учесницима. На питања одговара протојереј Григорије Стамкопулос, председник Више Црквене академије у Солуну (Митрополије Солунске), професор, наставник информационих технологија и богословије.

– Питамо све учеснике конференције о потешкоћама са којима се православци данас суочавају у вези са развојем дигиталних средстава комуникације.

– Много је потешкоћа, јасно је. Знате, сви користе информациона средства комуникације, мобилне телефоне. Ми, православни свештеници, православни људи, морамо да комуницирамо са другима и за то користимо нова средства комуникације. Очигледно је.

„Ово нам отвара нове могућности и ствара проблеме. Kојe?

– Сваки нови технички уређај, ново откриће ствара исте проблеме.

– Kоји су то проблеми и који су позитивни аспекти?

– Позитивни аспекти… Покривеност публике је веома велика. Интернет је веома популаран, публика је велика, можемо да контактирамо човека, дотакнемо му душу, где год да се налази. Предности овога су очигледне, али постоје и проблеми. Мало је места за осећања на интернету. Kао што знате, у православљу се даје предност живој комуникацији, лицем у лице – свештеником и верником. Овако можете изразити своја осећања, али да ли се то може урадити уз помоћ информационих технологија, нејасно је. Тачније, ово друго је средство масовног информисања.

– Да ли су свештеници бринули о парохијанима, или се нешто променило? Можда су се људи променили, а и свештеници, или не?

– Да, сваки проналазак мења људе, а људи утичу на техничке иновације. Овде постоји међусобна веза. Наравно, информационе технологије и мобилни телефони се могу користити на различите начине. На пример, понекад ме зову мобилним телефоном или скајпом и траже савет. Има неколико људи из САД који су нас посетили у парохији када су путовали по Грчкој, а сада живе у САД и настављамо да комуницирамо са њима. Знате, почињете да схватате да је духовни живот увек исти, али техника се мења.

– А зашто ви лично учествујете на овој конференцији? Зашто вас је заинтересовала?

– Јуче смо имали округли сто о утицају савремене технологије на литургијски живот. Дуго смо разговарали о овом питању и разговарали о ономе са чиме се не можемо сложити. На пример, када смо у цркви на недељној Литургији, у њој учествују и наша тела, јер се причешћујемо Светим Тајнама.
Неки остају код куће и кажу: „Па, потражићу Божанствену Литургију на интернету“, јер мисле да нема разлике. Али то уопште није случај! Зато морамо схватити да је технологија у неким случајевима веома корисна, ау некима никако, јер Исуса Христа морамо упознати и на телесни начин.

 

Певела са руског редакција Чудо

pravmir.ru

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име