Данас славимо свети спомен на нашега првопастира, првоначалника, наш камен темељац на коме наша Црква кроз векове се зида у једну прелепу Божанску грађевину у коју су уграђени многи светитељи нашега рода. Свакако да је тај камен темељац наш свети Сава, најзначајнија и најбитнија личност у историји нашега рода и наше Цркве. Одувек и заувек ће тако бити. Као што ми Хришћани меримо време пре и после Христа и на основи његовог славног и чудесног доласка међу нас Божанског оваплоћења ми кроз то тумачимо читаву историју људскога рода. У нашим локалним оквирима, пресек историја нашега народа јесте свети Сава. Кроз њега меримо и оне који су били пре њега и оне који су на свој начин допринели да до њега дође а након светог Саве, меримо колико смо верни, одани заветом који је он нама дао. Наш завет јесте „све за Христа, Христа низашта“. Завет светог Саве јесте да будемо верна чеда Цркве. Да кроз свету Цркву и света Богослужења пројављујемо своју верност Христу Богу. Кроз држање поста, држање молитве, кроз причешчивање и кроз свако добро дело у име Божије који смо као Хришћани дужни да творимо.

Свети Сава нас чека и на крају историје јер он је и пре и сада и после. Пре као утемељитељ наше Цркве, сада на је на један мистичан начин присутан међу нама када га славимо и молитвено присутан када год призовемо његово име. Он је брзи помоћник и наш заступник и наш заштитник. Наша грешка и мана је та што га често заборављамо и што га не помињемо стално у нашим молитвама. Свети Сава је и на крају историје када ће изаћи сви народи пред лице Бога живога он ће као пастир повести стадо нашега рода и сведочити за све нас пред Христом а и ми ћемо заједно са њим сведочити њега и његово свето дело.

Врло је битно да знамо ко је за нас свети Сава. Да га се сећамо , да му се молимо, да обнављамо спомен на њега. Да учимо кроз њега и о њему, јер увек је било и биће вукова у јагњећој кожи. Јер данас се појављују некакви квази научници и историчари  који заборављају на светог Саву и покушавају да нас врате у неко време када нисмо били крштен народ и када смо били пагани. Покушавају да нас убеде како је тад било боље и да је то било достојније нашега народа. Уче нас како ми имамо тобоже плаву крв и да смо малтене старији и до Адама и Еве. Не смемо да заборавимо да није у томе наша велика вредност колика је вредност тај избор који је свети Сава учинио за нас. Тај колосек и тај правац који је он пропртио за нас и који смо ми дужни да пратимо.

У данашње време многих криза и криза идентитета за нас као једнога народа који овде живи вековима морамо да се сетимо ко смо и ко су главни носиоци нашега идентитета и нашега бића. Без светога Саве нас ту апсолутно нема, ми смо без светога Саве као народ пропали. И најважније је да се увек са љубављу сећамо и да га волимо и на тај начин ћемо га учинити присутним у нашим животима.

Протосинђел  о Петар (Богдановић)  – Беседа на светог Саву 2021. год манастир Тумане

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име