Велико откриће десило се четвртак у Манастиру Тумане. Док је манастирска братија надгледала радове на преуређењу пода цркве, испод камених плоча старих око једног века пред мајсторима и монасима појавио се прво свод, а затим и остатак гробнице Светог Зосима Туманског, чудотворца и патрона Манастира Тумане.
Иако су монаси, као и научници, сматрали да је гробница овог светитеља затрпана када су руски монаси почетком прошлог века из ње изнели свете мошти, показало се да је стварност посве другачија.

Велики благослов спустио се на цео манастир и цео верујући народ у Србији и целом свету. Били смо убеђени да су Руси приликом изношења моштију затрпали гробницу јер је тада била таква пракса, али наишли смо на изненађење. У предворју цркве, где су увек сахрањивани оснивачи и патрони храмова, угледали смо прво свод гробнице, а онда и унутрашњи део – прича игуман Димитрије Плећевић.

Према његовим речима, гробница ће током поправке пода цркве бити конзервирана и прекривена стаклом.

Одлучили смо да стаклом прекријемо гробницу како би верници могли да виде место где је сахрањен Свети Зосим, због кога и долазе на ово место. Они долазе да му се поклоне, да траже и да добију благослов. Сада ће моћи да се поклоне и свечевом гробу, који је кроз векове многима доносио исцељење и спасење. Верујемо да ће верницима то много значити, као што значи и нама – рекао је игуман Димитрије.

Нашли и слику Јакова Туманског

Четвртак и преуређење Манастира у Тумане донели су још једну лепу вест. Како је објаснио игуман Димитрије Плећевић, приликом уређења заоставштине једне од старијих монахиња, пронађена је фотографија Светог Јакова Туманског, што је хришћанском свету коначно донело сазнање о томе како је овај светитељ заиста изгледао.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

alo.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име