Фото: приватна архива

У препуном Позоришту младих минулог викенда створио се огроман ред у којем су доминирале даме, захвалне Богу на доласку његовог пастира – владике Григорија.

Да ли због шармантности коју очито владика поседује, да ли због његове скромности, понизности, смирености или пак начина на који збори о љубави, као и многим другим важним друштвеним темaма, чему је сигурно допринела и популарност на Тик Ток друштвеној мрежи, као и на Инстаграму, али не треба пренебрегнути чињеницу и његовог лепог писања, које је и било повод окупљања, Владика Григорије – Григорије Дурић, епископ Српске православне цркве, доктор теолошких наука, сада и писац, представио је ново дело под називом „Небеска дворишта“.

Фото: приватна архива

Роман говори о његовом родном месту, у централној Босни, о лепоти и страдању једне заједнице, из периода ратних 90-их. О књизи је говорио и писац из Новог Сада Ђорђо Сладоје, као и глумац и музичар Никола Пејаковић Kоља, док је модератор био Никола Шкорић из екипе „Државног посла“. Осим о књизи, која је сведочанство једног студента који се нашао на животној прекретници- помоћи својима или тежити ка нечим већем, узвишенијем, ка духовном расту, развоју и животу, Пејаковић је нарочито истицао анегдоте које прате њихово пријатељство, нарочито док седе и испијају кафе под чувеним Платанима у Требињу или док играју фудбал, чији је владика обожавалац.

Фото: приватна архива

„Пролеће 1992. у Београду. Град је узаврео, кошмар промена у свету дошао је на улице, студенти протестују док фигуре надолазећег рата постају опипљиве. Наш јунак, студент теологије, час је сам на обали разгоропађене реке, час за говорницом с које све више одзвања јека уместо порука. Затечен гласовима о ратном обручу који се стеже око мале, некада складне заједнице у планинској осами из које потиче, покушава прискочити у помоћ, да би с препрекама на које наилази и сам растао, чврсто се држећи избора манастирског дворишта, не као узмака из света колико додира међу световима: малим и великим, личним и заједничким, земаљским и небеским.“

Веома потресном причом о животу, лепоти и страдању, а одмереним реченицама, владика нам је дао једно нестварно дело, показавши нам како је један мали човек одлучан да брани своје огњиште и вољан на велике одлуке и дела. Сви који су у рукама држали „Небеска дворишта“ непревазиђеног беседника, дивећи се његовој духовној снази, који својом личношћу фасцинира све нас изгубљене на овом Божјем путу, држали су једно блиставо дело које ће нас сигурно научити да је Божја љубав основни закон овог света.

Фото: приватна архива

Аутор владика Григорије беседио је више од сат времена пред пуном салом Позоришта младих новосадској публици, а сви они који су купили његове књиге, имали су тај благослов да стрпљиво сачекају како би им аутор исте и потписао.

Аутор: Никеа Вучетић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име