У понедељак, 10. јуна 2024. године, у саборној цркви Светог апостола Павла у Петроварадину, промовисана је књига пароха ове цркве, протојереја Благоја Катића.

Програмом промоције модерирао је проф. Јован Катић. О књизи су говорили протојереј Дарко Јелић парох Иришки, бискуп др Јасмин Милић, Владимир Лабат Ровњев, др Јовица Васин председник Црквене општине Петроварадин, Луција Селаковић Лабат. На крају се окупљенима обратио и сам аутор књиге.

Промоција је окупила леп број свештеника, парохијана и поштовалаца оца Благоја. То је јасан знак да су окупљени доживели књигу не само као теорију већ позив на практично хришћанство у литургијској заједници, препознајући у аутору пример љубави према Христу, према Цркви и према евхаристији као конкретном остварењу заједништва са Христом.

Киша, која је пред крај промоције почела да пада, одвела је окупљене у прелеп Храм Светог Павла, чиме се симболично потврдило да хришћанина сваки пут води ка Цркви, да је циљ и сврха сваког хришћанског окупљања управо Црква и да је литургија идентитет праве Цркве.

Књига свештеника Благоја Катића пред читаоце доноси богат опус из његове досадашње пастирске службе. Ту су његови истраживачки радови за време и после студирања, разне беседе, чланци, размишљања, као и чланци других аутора који су несумњиво утицали на његову богословску формацију.

Отац Благоје нам се већ представио својим чланцима на различитим православним порталима као и бритким, кратким и јасним размишљањима које можемо прочитати као статусе на друштвеним мрежама и сл. Оно што провејава из његових размишљања јесте верност јеванђелској поруци и њена контекстуализација у различитим изазовним ситуацијама у којима се понекад сукобљавају различита мишљења. Отац Благоје се не устручава да изнесе свој став, са довољно поштовања према онима који и другачије мисле. У свему томе пази да његови ставови буду у складу с учењем Цркве.

Као неко ко је од рођена освештан црквеним животом, показује дубоку љубав према литургијском животу, и у том смислу, на врло приступачан начин преноси читатељима важне хришћанске истине које се могу искусити једино у литургијској заједници.

Стари латини су рекли Verba volant, Scripta manent (Речи лете, запис остаје). Можда би нека, овде записана беседа остала само у кругу оних који су имали прилике да је чују на служби Божијој када је изговорена. Овако, записана, доступна је већем кругу, верника (и оних који ће то тек постати).

Књигу можете да поручите на адресу otacbane@gmail.com

 

 

 

 

ipostas

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име