Владика (сада митрополит РПЦ) Тихон пише:

„И тако се, ето, владика Василије обрео на некаквом забаченом путу који води у сеоце загубљено негде у непрегледним костромским шумама. Испоставило се да је отац Андреј Вороњин (тако се звао гардиста) изванредан прегалац на њиви Господњој, прегалац каквих је много пришло Цркви тих година. Дипломирао је на Ломоносовљевом државном универзитету, обнављао разрушен храм, основао парохију, школу, дивно дечје одмаралиште…

Пут до његовог села био је заиста дуг, тако да су се путници прилично уморили. Изненада, ауто којим су се возили стаде. Само неколико минута раније на путу се догодила саобраћајна несрећа: чеони судар камиона и мотоцикла. На земљи је у прашини лежао мртав човек. Над њим је, сав скамењен, стајао младић. По страни је пушио снуждени камионџија. Сви ми, заједно с владиком, журно изиђосмо из аутомобила, али било је касно за било какву помоћ. Сурови бесмисао за трен ока тријумфално провали у наш живот и слика непоправљиве људске трагедије дубоко потресе све нас који се у том тренутку нађосмо на путу.

Млади мотоциклиста стезао је у рукама шлем и плакао. Погинуо му је отац. Владика загрли младића.

Ја сам свештеник. Ако је ваш отац био верујући човек, могу да одслужим молитве које су му сада неопходне.

Да, да! – прену се младић. – Молим вас, учините све што треба! Отац је био православни хришћанин. Он никад није ишао у цркву, све цркве у околини су порушене… али увек је говорио да има духовника! Учините, молим вас, све како је предвиђено!

Из аута одмах донесоше свештеничке одежде. Владика не издржа и опрезно упита младића:

Како се догодило да ваш отац није ишао у цркву, а имао је духовника?

Тако је испало… Отац је годинама слушао верске емисије које се емитују из Лондона. Водио их је неки свештеник Родзјанко. Тога свештеника тата је сматрао својим духовником мада га никад у животу није видео. Нека свако размисли – каква је математичка вероватноћа да ће у огромној Русији владика Василије опојати човека који га је сматрао својим духовником слушајући Роздјанкове наступе на радију – иако се никад нису видели! Колика је могућност да ће сазнати за свог духовног сина и то управо од његовог телесног сина! Како је, на неком забаченом путу, био удес, у удесу погибија, а над погибијом православно опело, и да га учини архијереј?

Могуће је, све је то могуће, јер Бог промишља и о врапцима, а камоли о људима. И могуће је јер је Бог Свемогући постао човек у Христу, Господу нашем. И могуће је, јер нас Отац наш небески никад не оставља. А то је велика утеха.

 

Из књиге – Несвети а свети

 

Искра

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име