Реч је о традиционалној ликовној изложби чланова Удружења ликовних уметника Косова и Метохије на којој излаже 31 уметник, који се представљају кроз различите медијуме: слике, графике, скулптуре, цртеже и фотографије.

На изложби „Пролећни салон“ излажу Светлана Милутиновић, Бранислав Ристић, Звездана Герић, Горан Михајловић, Милан Добрић, Николија Алексић, Бранка Лалић, Никола Илић, Наташа Гвоздовић Матовић, Катарина Павловић, Владимир Антић, Маја Миланковић, Милош Шарић, Сања Ђорђевић, Иван Гаљак, Милица Милетић, Роберт Димитријевић, Ервин Ћатовић, Евин Пешић, Јелена Милићевић, Недим Хаџиахметовић Мафа, Тамара Мићовић, Пеко Никчевић, Звонко Павличић, Никос Арванитидис, Весна Секулић, Славиша Михајловић, Сеад Зејнегалић, Далибор Милојковић, Виолета Ћуковић и Стефана Живковић.

Удружење ликовних уметника Косова и Метохије формирано је 1967. године. Свих ових година, традиционално, удружење уметника пружа увид у локалну сцену стваралаштва, управо кроз представљање разноликости у поетикама и уметничким изразима. Кроз своје ауторске приступе и технике, уметници стварају простор за дијалог и рефлексију, позивајући публику да размишља о разноликости уметничких израза.

„Ова изложба није само симбол уметности већ и дубоког повезивања са културним наслеђем и духом Косова и Метохије. Кроз различите уметничке приступе и теме, чланови Удружења презентују своје таленте и перспективе, истичући важност уметности у очувању идентитета и промоцији заједништва. Пролећна изложба постаје догађај где се традиција, креативност и друштвени ангажман обједињују, како би инспирисали и покренули дубљи дијалог о уметности и њеној улози у нашем заједничком наслеђу“ каже у предговору сликарка Весна Секулић, председница УЛУКиМ-а.

Књижевник и новинар Живојин Ракочевић у предговору истиче „Овогодишњи избор радова, највероватније без интенције селектора, показује неколико основних заједничких мотивских и идејних нивоа. Већина радова се налази у својеврсном међупростору и јасно указује на сложени тренутак сопствене егзистенције између извесног и неизвесног, између светла и мрака, између плаве, црне и црвене боје, између осећања и хладноће простора изван слике маргине и уметности.“

Дом културе Грачаница и Галерија уметности Приштина негују сарадњу како са Удружењем ликовних уметника Косова и Метохије, тако и са њеним члановима појединачно, од којих су многи већ дуги низ година учесници на ликовним колонијама које организује наша установа. Наша мисија је стварање синергије са младим уметницима и члановима Удружења, у циљу креирања стваралачког континуитета.

 

 

Одржавање изложбе подржало је Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име