„Окована“ у калцификату, Kамена шума представља редак природни феномен.

Мало је људи у Србији који ће вас упутити да посетите један од феномена каквих има тек десетак у свету. Чак и они који знају за ово место, због неуређеног прилаза и обраслих путоказа, тешко до њега долазе. Ипак, то не би требало да нас спречи да истражимо „Kамену шуму“ на брду Лојаник изнад Матарушке Бање. Ова несвакидашња шума чува остатке силификованог дрвета из времена палеолита. Силификовано дрвеће вероватно је настало пре милион година у некаквој вулканској активности.

У студијама стручњака који се овим феноменом баве још од раних седамдесетих, пише да је „камено дрво“ изнад Матарушке Бање настало проласком минералних вода кроз наслаге вулканског пепела, што је током хиљада година довело до тога да се некада живи организам дословце претвори у материју тврђу и од камена.

Kамено дрво само по себи делује фасцинантно, има својства слична граниту, али и својства обичног комада дрвета, па су на њему видљиви годови, средиште биљке, сви канали који су хранили стабло.

На жалост, због недовољне информисаности, а специфичне тврдоће овог дрвета, локално становништво га је годинама користило као оштрач за косе.

„Ти комади дрвета су лаки, али су тврди као гранит и због тога их је локално становништво користило као одличан оштрач за брушење коса. Ово окамењено дрво је заустављено на пола пута да постане полудраги камен“, каже оснивач Еколошког покрета „Ибар“ из Kраљева професор Мирослав Павловиц́ за Спутњик.

Све оковано и сачувано у времену, захваљујући пре свега силицијуму кога има доста у минералним водама које су заслужне за калцификацију, стрпљиво чека да на њега обратимо пажњу.

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име