Хенри VIII Тјудор, који је владао нешто више од 37 година, био је један од најважнијих владара Европе XVI века, у једном од најбурнијих периода континента. Међутим, у историји је најпознатији по свом приватном животу. Женио се шест пута, а осим што се разводио, чак две своје краљице је лично скратио за главу. Ипак, ако је Хенри икада знао за праву љубав, онда је ова принцеза била нешто најближе томе.

У владавини која је трајала кроз 4 деценије, Хенри VIII је укинуо примат Римске католичке цркве у Енглеској, укључио се у пакао верских ратова широм Европе отпочетих у току његове владавине, основао Цркву Енглеске, повећао права монарха на ниво апсолутизма, био господар живота и смрти својих поданика, а бројне проминентне личности свог доба скратио за главу.

Међутим, оно по чему је постао и остао најпознатији у историји, нешто по чему се и сва његова владавина може реконструисати су његових 6 бракова. Његове изабранице су умирале (за две је лично наредио погубљење), разводиле се, а само је једна успела да га наџиви.

Ипак, ако је Хенри икада некога искрено волео и уопште знао за љубав, онда је ова дама била нешто најближе томе – Катарина од Арагона, удовица краљевог брата и Хенријева прва жена.

Принцеза која је дошла да постане краљица

Њихов брак је потрајао пуних 25 година, док су свих пет осталих заједно трајали нешто мање од десет.

Кћерка краља Фердинанда и краљице Изабеле, у Енглеску је дошла да би се удала за тадашњег енглеског принца, Артура. Након Артурове смрти, а нарочито након захлађења односа између Енглеске и Шпаније, Катарина се нашла у доста непријатном положају.

Међутим, у њу се заљубио млади Хенри, што је за Катарину била шанса да постане оно због чега је и дошла на острво – енглеска краљица. Краљ Хенри VII из политичких разлога није одобравао тај брак. Ипак, након његове смрти све се променило.

Један од првих потеза Хенрија VIII, чак и пре самог чина крунисања, било је венчање са Катарином Арагонском.

Тада је Катаринин и Артуров брак проглашен неважећим, на основу тога што никада није био “конзумиран“. Из Рима је стигао и Папин благослов, те Катарина постаје краљица Енглеске.

 

Развод који је заувек променио Енглеску

Иако је обострана привлачност дефинитивно постојала, једна ствар је кварила срећу и Катарини, и Хенрију, али и читавом краљевству. Наиме, краљица никако није могла да роди мушког наследника.

Катарина је неколико пута била трудна, али једино дете које је преживело била је кћерка Мери. Након четири везане трудноће у седам година, узимајући у обзир и Катаринине године, Хенри је одлучио да на тај брак мора ставити тачку.

Ни данас не делује једноставно развести се од принцезе, али у то време, то је било немогуће. Једина особа која је могла да одобри развод брака био је Папа у Риму, коме из бројних разлога ништа слично није падало на памет.

Био је то основни, али сигурно не и једини, разлог због кога је Хенри VIII ушао у отворени сукоб са Светом столицом. Ова борба је довела до оснивања Цркве Енглеске, која је постала, и до данас остала, доминантна религијска институција у Енглеској. Хенри VIII је укинуо Папину власт у Енглеској, јер је сматрао да монарх, који свој долазак на престо црпи из директне Божије воље, има, у свом краљевству, вишу власт од Папе.

Његов потез је изазвао велики потрес у Европи, која је већ увелико била у паклу верских ратова. Обичан народ је био збуњен, јер су се у сукобу нашла два највећа ауторитета, али су племићи на ову ситуацију гледали много више благонаклоно.

Донесен је Акт о распуштању манастира, који је у пракси значио отимање све црквене имовине на подручју Енглеске, тако да се у краљевини напрасно појавило огромно богатство, подељено међу краљевим присталицама. Незанемарљив део завршио је и у краљевској каси, која је сада била спремна за нове ратне походе.

 

Трагичан крај

Након успеха у борби против Римске католичке цркве и стварања државне Цркве Енглеске, на чијем је челу лично био, Хенри VIII је коначно могао да се разведе. До правог развода, у принципу, није ни дошло, него је брак проглашен неважећим, а званичан разлог је био то што је Катарина била удата за краљевог брата.

У својим интимним разговорима и писмима, Хенри VIII је разлоге за поништење брака нашао у Божијем незадовољству тим браком, а доказ тог незадовољства била је чињеница да, ни после толико година и небројено покушаја, краљица није могла да му подари мушког наследника.

– Све што сам од ње добио је низ мртвих синова – написао је Хенри у писму једном свом пријатељу.

Катарина није из брака отишла без борбе, али она се, и поред велике подршке из иностранства, показала узалудном. Селила се од једног до другог дворца, а било јој је забрањено да виђа кћерку (будућу краљицу, познатију као “Крвава Мери“).

Оно сто је Хенри тражио од ње, да би је вратио у социјални живот и у највише кругове, било је да Катарина његову нову жену призна за краљицу. И Катарина и њена кћерка су то одбиле.

Умрла је у дворцу Кимболтон, седмог јануара 1536. године. На самртној постељи је написала писмо Хенрију VIII које је остало сачувано до данас. У њему га моли да буде добар отац према Мери, а она му све грехе које је имао према њој опрашта. Писмо завршава жељом да га још једном види пре него што умре. То се није десило.

Хенри, већ увелико ожењен својом новом краљицом, није присуствовао сахрани.

 

Аутор текста: Младен Трбић

Извор: Историјски забавник

Погледај још и: https://www.cudo.rs/%d1%83%d0%ba%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d0%bf%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b7%d0%b1%d0%be%d0%b3-%d1%87%d0%b8%d1%98%d0%b5-%d1%98%d0%b5-%d1%99%d1%83%d0%b1/

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име