Стога, сви одбаците све што је противно искању спасења: малодушни – малодушност, властољубиви – властољубље, горди – гордост, ташти – таштину, дрски – дрскост, неуредни – неуредност, причљиви – причљивист, љубитељи (овога) света – светољубље, телољубиви – телољубље, жалосни – неразумну жалост, завидљиви – завист, пркосни – пркос, свадљиви – свадљивост, лењиви – лењост. Јер то су дела таме и видови зла, смицалице и нашаптавања лукавога.

Доброме Богу су угодни мир, кротост, смирење, послушност, непостојање зависти, трудољубље, марљивост, бодрост, љубав, нада, поредак, молитва. Таква су дела светлости, таква су оружја правде и храбрости Светих.

Умољавам вас, због љубави према Господу, да се пробудите, ви који сте успавани у страстима и да се прихватите бодрости, ви који сте дремљиви услед обузетости непријатељском прелешћу. Уколико желимо да живимо добрим животом и уколико волимо да видимо дане добре, послушајмо онога који говори: Клони се од зла и чини добро; тражи мир и иди за њим (Пс. 34, 14). А, на шта око Господње гледа са благовољењем? Гле, око је Господње на онима који Га се боје, и на онима који чекају милост Његову (Пс. 33, 18). На шта се пак гневи око Господње? На оне који чине зло, да би истребио са земље и спомен њихов ( Пс. 34,16).

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име