Митрополит загребачко љубљански Порфирије изјавио је данас да, колико му је досад познато, у земљотресу који је погодио Загреб, „нема пострадалих међу нашим верницима, али свакако постоје велика оштећења на зградама које поседује наша митрополија“.

„Она су доста велика, а постоји бојазан да су још већа када будемо видели каква је статичка ситуација на храму. Иначе, храм спада у прву категорију заштите споменика културе Хртатске. Храм је, као и католичка катедрала у Загребу, дело аустријског архитекте Хермана Болеа, док је живопис рад познатог руског иконописца Александра Мухина, који тренутно предводи радове украшавања ентеријера храма Светог Саве у Београду“, рекао је митрополит Порфирије.

„Овом приликом, обраћам се свим нашим верницима и уопште људима који имају било какву потребу везану за корона вирус или за последице јутрошњег земљотреса да нам се обрате, да се обрате нашим свештеницима, а ми ћемо колико су то наше моћи учинити све да им помогнемо“, рекао је митрополит Порфирије, саопштила је Информативна служба Српске православне цркве.

Говорећи о оштећењима на зградама Митрополије, он је рекао да, пре свега, велика оштећења постоје на њеном Саборном храму на Цвјетном тргу у центру Загреба.

Митр. Порфирије се осврнуо и на садашњи тренутак додавши да су искушења са којим се сусрећемо велика, али да они сигурно нису већа од оног што можемо да поднесемо. У том контексту митрополит је искао значај солидарности и функционисања као заједнице.

Извор: Митрополија Загребачко-љубљанска

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име