Предавање се организује у знак сећања на око 250 000 српских војника и цивила страдалих током повлачења преко Албаније, као и на грчким острвима Видо и Крф, за време Великог рата 1914-1918.

Поздравна реч: Весна Раонић, новинар и фоторепортер.

У музичком делу програма наступиће Андреј Јанка, гајдаш из Новог Сада.

Водитељ програма: Младен Максимовић, потпредседник Удружења „Обилић 1912-1918 “ Нови Сад.

 

У оквиру догађаја присутни ће имати и прилику да погледају документарну изложбу фотографија Весне Раонић „Срцем за Солунце“. Фотографије су направљене са организованог чишћења српских војничких гробаља из периода Првог светског рата у Северној Македонији.

 

Присутни ће на предавању имати прилику да чују кратку уводну причу о хронологији боравка Срба на Крфу пре 108 година и виде пројекцију фотографија уз виртуелно вођење попут оног у Српској кући на Крфу.

 

Посебна пажња на предавању биће посвећена улози и значају едукативних и ходочасничких путовања у образовном систему и сазревању младих.

 

Господин Сарамандић је написао књиге “Тамо далеко”, “Ходочашће на Крф”, “Све је овде легенда“. Учествовао је и као стручни консултант у неколико филмских пројеката („Где цвета лимун жут“, „Плава гробница“, ,,Срби на Крфу – 100 година од Великог рата“…)

 

 

 

Организатор:

 

Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца – „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име