У Сан Петерсбуру (Флорида, САД) одржана је седница сабора СПЦ у САД којом је преседавао патријарх српски госп. Иринеј. Уз патријарха Иринеја у посети православним српским епархијама у СПЦ био је еп. шумадијски Јован, члан Светог Архијерејског Синода СПЦ.

Домаћини еп. Иринеј (Добријевић) еп. западноамерички Максим и средњеамерички Лонгин срдачно су поздравили српског партијарха и друге окупљене архијереје. Еп. Иринеј источноамерички затражио је од патријарха српског очинске благослове израживши уверење да су српске епархије у САД нераздељиви део свете Светосавске Цркве.

Одговарајући на поздрав добродошлице патр. Српски госп. Иринеј патријарх је верни народ позвао да и у расејању сачува свету православну веру као своје највеће духовно и морално наслеђе, нарочито нагласивши потребу очувања српског језика. Патријарх је истакао да је циљ ове посете и заседања сабора да се смире и умире гласови који се чују на простора САД, а који нису мудри. Нагласио је да се често „нешто мало деси, па се од тога малога направи нешто велико и, да не кажем, страшно.“ Овим речима, наглашавајући да ће истина да буде утврђена, патријарх је наговестио преиспитивање последњих одлука српских епископа у САД које су у делу домаће јавности представљене као покушај одвајања српског православља у САД од СПЦ.

Према још увек непотврђеним информацијама Сабор је протекао у конструктивном дијалогу.  Закључено је да у поменутим одлукама тројице епископа СПЦ није било свесне лоше намере, али ипак поменуте одлуке су поништене на захтев патријарха. Договорено је да се даље деловање усклади са будућим одлукама Сабора СПЦ.

Оно што је, такође, привукло пажњу у вези са овим саборским заседањем је чињеница да је (за разлику од других случајева) присуство радном делу сабора било строго ограничено на епископе, делегиране свештенике и делегате из реда лаика, те да је улаз у салу у којој се заседање одигравало обезбеђивано од стране америчких снага реда тј. шерифске службе.

за сајт Чудо: Јован Благојевић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име