Можда нисте знали да је прва подморница заправо пловила у реци, а не у мору, указује популарни сајт „Наука кроз приче” и подсећа да је први познати проналазач – који је направио подморницу и доказао да она може да плови испод воде (а пре тога било је више неуспелих покушаја пловидбе) – био Холанђанин Корнелис Дребел још у 17. веку.

Као знаменити проналазач у служби краља Џејмса Првог, 1620. године у Енглеској развијао је свој патент и приказао да подморница заиста ради тако што је поринуо у реку Темзу у Лондону. Дребелова подморница није имала мотор као данашње, већ су је покретали људи, тако што су веслали. Из ове подморнице са обе стране вирила су весла којима су они веслали.

Вероватно најпознатија подморница на свету и данас је „Наутилус”, која у стварности никада није постојала, а коју је у научнофантастичном роману „20.000 миља под морем” дочарао француски писац Жил Верн. Радња овог романа смештена је пред крај 19. века, у време када подморнице већ крстаре светским морима, мада заиста постају важне тек током Првог светског рата.

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

politika.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име