Можда нисте знали, али половином 20. века наша земља била је позната у свету по иновацијама у области – роботике. Шездесетих година на Институту „Михајло Пупин“ настала је такозвана Београдска школа роботике која је окупила неколико светских имена у овој области.

Професор Рајко Томовић (1919–2001) је заједно с професором Миодрагом Ракићем, у покушају да направи првог робота на нашим просторима, 1963. године конструисао протетичку роботску шаку, такозвану Београдску шаку.

То је била прва бионичка шака у свету, адаптивна протеза на екстерно напајање. Имала је миоелектрично управљање и сензорску повратну спрегу и могла је да изведе две кључне радње – стискање у песницу и скупљање са испруженим прстима. Иако није употребљавана у клиничке схрхе, шака је коришћена за истраживања која су утицала на даљи развој роботских руку.

У част овог подвига Београдска шака нашла се на поштанској марки Поште Србије издатој 10. јула 2020. године, који се обележава као Дан науке у Србији.

Београдска шака, уз друга сведочења о слави Београдске школе роботике, може се видети у Музеју науке и технике у Београду где је део сталне поставке.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

naukakrozprice.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име