Већ десетак година Српска православна црква је светионик православља у Јужној и Централној Америци. Све је почело мисионарским радом блаженог митрополита Амфилохија, а сада настављено трудом владике Kирила, који се налази на челу епархије Буенос-Аиреске и Јужноамеричке.

Тако је јуче на празник Света Три Јерарха на најмањем карипском острву, Сан Мартину, одржан светолитургијски сабор свих православних хришћана. Ово чаробно острво, бисер еколоске лепоте, административно је подељено између Француске и Холандије, а већ 15-ак година је уточиште неколико стотина Срба, Руса, Украјинаца, Грка, Бугара, Румуна и других православних хришћана.

 

По благослову митрополита Амфилохија а сада владике Kирила, архимандрит др Евстатије Милош Аздејковић пре 5 година почео је да долази на острво и служи свете литургије и остале свете тајне православним хришћанима који су овде далеко од матице.

Свете Литургије се служе у дому угледног српског привредника, господина Зорана Милинковића, који је своју кућу несебично ставио на располагање СПЦ и српском народу који живи на Сан Мартину. Милинковић је остао упамћен као један од највећих добротвора у доба урагана који је пре пар година задесио ово острво.

-Надамо се да ћемо, ако Бог да, ове године завршити све радове на храму у Доминиканској републици. Одмах после тога би почели организовање и градња храма на овом острву, које све више и више постаје лука и уточиште нашим људима, како оним млађим због посла, инвестиција и одмора, тако и пензионерима који овде уживају у благодатима топле климе и предивног мора. Данас је овде било преко стотину православних верника, што је просто невероватно с обзиром на то колико је ово острво мало. Надамо се благослову Господњем и доброј вољи благословених људи, уз чију би помоћ ускоро овде могао да засија храм православне цркве светосавске, па да то буде место уједињења, љубави и спасења свих православних хришћана који овде живе и који буду овде долазили, каже отац Евстатије за Сербиан Тимес.

Треба додати да је, специјално за ову прилику, домаћин сабора Зоран Милинковић позвао нашег, а светски познатог кувара Љубишу Миљковића који живи и ради на Ибици, иначе рођеног Kраљевчанина, да припрема храну за бројне госте. Сви присутни су после литургије уживали у нашим традиционалним специјалитетима а “трпеза љубави” потрајала је до вечерњих сати.

У својој беседи, позивајући се на свето јеванђеље које говори о “блудном сину”, отац Евстатије позвао је све који су данас далеко од отаџбине, да не продају своје имање и не губе свој новац као блудни син, већ да живе по благослову православне цркве и у благодатима светих тајни и да тако учествују у градњи храма, како духовног тако и материјалног, јер је то једини пут повратака “своме оцу у живот вечни”.

 

Serbian times

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име